Ove godine zaboravite na hemikalije i okrenite se trendu prirodnog i organskog postaje sve popularniji u raznim aspektima života. Ekološki prihvatljivo rešenje može imati duplu korist i uštedeti vam novac, jer sve što vam je potrebno da obojite uskršnja jaja verovatno već imate u kuhinji!
Proces dobijanja svake boje je isti, s tim što je potrebno zameniti poslednji sastojak kako bi se postigla odgovarajuća boja.
1 l vode
1 kašika soli
2 kašike sirćeta
2-3 kašike odgovarajućeg začina ili 500g odgovarajućeg voća/povrća
Za tamno plavu boju upotrebite borovnice
Za svetlo plavu crveni kupus
Za bež koristite kafu
Za narandžastu boju vam treba ljuska crnog luka
Za žutu upotrebite kurkumu ili šafran
Za zelenu boju koristite spanać ili peršun
Za ljubičastu vam treba crveno vino
Za roze koristite rotkvice
Za braon koristite ljusku od crvenog luka
1. U dublju šerpu sipajte vodu, sirće, so i odgovarajuću namirnicu i stavite da provri. Neka vri pola sata kako bi odabrano voće, povrće ili začin pustilo boju. Povremeno mešajte.
2. Ostavite boju da se ohladi do sobne temperature, a nakon toga potopite u nju prethodno skuvana jaja. Ostavite ih u boji najmanje pola sata, a za intenzivniju nijansu, možete ih ostaviti da odstoje u boji preko noći u frižideru.
Tagovi: