Često nazivana tečnim zlatom zbog svoje intenzivne zlatne boje i blagotvornih sastojaka, kurkuma (turmerik) je bogata antioksidantima, vitaminom C, E i cinkom – savršenim koktelom za mladalačku i blistavu kožu.
Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Istraživanja su otkrila da koren kurkume sadrži nekoliko stotina biološki aktivnih molekula od kojih su 20 antibiotici, 14 su antikancerogeni molekuli, 12 antitumorni, 12 protivupalni i 10 su antioksidanti. Naučne studije su pokazale da kurkuma ne samo da neutrališe slobodne radikale, već ih i pomaže da se uklone iz organizma.
Ishrana koja obiluje antioksidantima je ključna u borbi protiv preranog starenja kože, pa je u tu svrhu potrebno uzimati pola kafene kašičice kurkume dnevno.
Naučno je potvrđeno da kurkuma može da popravi raspoloženje zahvaljujući antidepresivnom efektu. Ne samo što ćete se osećati bolje, već će se to odraziti i na vaš ten, jer ako ste vi srećni i vaša koža biće blistavija.
Kurkuma se svakoga dana može koristiti kao začin za jelo, bilo da su u pitanju slana ili slatka jela. Odlično ide uz indijska jela, jogurt, kajganu, a može se dodati i u ceđene sokove i slatka jela.
Ovo kremasto mlečno piće odlična je zamena za kafu, pravi se za samo pet minuta, a pravi je lek protiv upala.
Potrebni sastojci za jednu osobu:
½ kafene kašičice kurkume
200 ml bademovog mleka
100 ml kokosovog mleka
½ kašičice ekstrakta vanile
1 supena kašika MCT ulja
1 kašika meda
Prstohvat soli
Prstohvat cimeta
Prstohvat crnog bibera (biber poboljšava apsorpciju kurkume)
Pomešajte sve sastojke osim meda u šerpici i postepeno zagrevajte uz mešanje. Topao napitak prespite u blender i mutite 30 sekundi. Dodajte med i poslužite dok je toplo.
Potrebni sastojci za jednu osobu:
½ šolje ananasa u komadima
½ šolje iseckanog manga
1 cm korena đumbira
½ kašičice kurkume
1/3 šolje kokosovog mleka
Sipajte sve sastojke u blender i mutite dok se ne sjedini. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode. Sipajte u činiju i pospite borovnicama, kupinama, semenkama bundeve, čia semenkama i bademima.
Kuglice se prave od sedam sastojaka za svega deset minuta. Podstiču varenje i gubitak kilograma i jačaju imunitet.
Potrebni sastojci:
12 sušenih urmi (datula)
1 šolja ovasa
½ šolje badema
1 kašika čia seminki
4 kašike limunovog soka
1 kašičica kurkume
1 kašičica rendane kore limuna
1 kašičica ekstrakta od vanile
½ šolje kokosa
Izvadite koštice iz urmi i potopite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Kada omekšaju, ocedite ih i stavite u blender, a vodu sačuvajte. Dodajte sve sastojke osim kokosa i miksirajte dok se ne sjedine u testastu smesu. Ukoliko je smesa suviše gusta, dodajte jednu supenu kašiku vode u kojoj su stajale urme. Podelite smesu u kuglice i uvaljajte ih u kokos. Kuglice možete zalediti i čuvati u zamrzivaču do tri meseca.
Ove lagane i ukusne palačinke se prave samo od jaja, brašno nije potrebno.
Potrebni sastojci:
6 jaja
1 kašika ekstrakta od vanile
½ kašičice kurkume
Malo kokosovog ulja za podmazivanje
Zagrejte tiganj i premažite ga sa malo ulja. Dovoljno je podmazati samo na početku. Umutite dobro sastojke i pecite smesu poput standardnih palačinaka. Servirati sa voćem, kokosovim kremom ili pavlakom.
Foto: eighty20nutrition.com
Ovaj recept sadrži jabuke, limun, koren kurkume i koren đumbira, ali možete koritstiti i mleveni đumbir i kurkumu. Priprema se za 10 minuta, a količina je dovoljna za sedam šotova.
Potrebni sastojci:
1 jabuka
2 limuna
5 cm korena kurkume
5 cm korena đumbira
Operite sastojke, oljuštite i očistite. Iseckaje i stavite u sokovnik. Možete koristiti i blender, a u tom slučaju dodajte malo vode.
Foto: simpleveganblog.com
Tagovi: