Ovaj recept će se dopasti čak i onima koji nisu ljubitelji lazanje. Jer, kad jelo počinje s bešamelom i paradajzom, uspeh je zagarantovan.
SASTOJCI:
500g kora za lazanje
Za bešamel:
0,5 l mleka
40g maslaca
40g oštrog brašna
1 jaje
kesica parmezana
so, beli biber, muskatni oraščić
Za sos od povrća:
2 struka praziluka
1 šargarepa
1 tikvica
4 oljuštena paradajza
300g brokolija
250ml pavlake za kuvanje
maslinovo ulje
so, biber, celer, suvi bosiljak
Za bašamel sos:
40g maslaca
40g brašna
5dcl mleka
so, beli biber
PRIPREMA: Rastopite maslac na tihoj vatri, dodajte brašno i mešajte minut-dva, pazeći da zaprška ostane bela. Postepeno sipajte i toplo mleko i mešajte kašikom na tihoj vatri dok se sos ne zgusne. Zatim posolite, pobiberite sos i kuvajte ga 15 do 20 minuta uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte umućeno jaje u sos i brzo ga mešajte.
Za nadev iseckajte praziluk i šargarepu na kolutiće, tikvice i celer na kockice, a brokoli podelite na manje cvetove, pa sve to zajedno propržite na maslinovom ulju. Dinstajte jelo, uz povremeno dolivanje vode, dok povrće ne omekša, a pred kraj ubacite paradajz, koji ste prehodno isekli na kolutove. Jelo začinite solju i biberom, a potom dodajte pavlaku i osušeni bosiljak.
Na dno posude stavite sloj bešamela, pa lazanje, pola nadeva od povrća, opet lazanje i tako dalje. Površinski sloj jela prekrijte bešamelom i pecite ga na 200 stepeni oko pola sata.
Tagovi: