Kineska kuhinja postaje sve popularnija u svetu, a ljubitelji specijaliteta sa istoka sve su brojniji i u našoj zemlji. Stoga vam danas predstavljamo jedan od neizostavnih klasika kineskih restorana – tradicionalnu kinesku supu sa šitake pečurkama.
Ova supa može da se služi kao predjelo, ali vrlo lako može da postane i glavno jelo ukoliko svim standardnim sastojcima dodate i piletinu. Ljubitelji pikantnog ukusa supu mogu začiniti ljutom papričicom, jer se ova supa vrlo lako može prilagoditi svakom ukusu.
Za pripremu je potrebno nešto više od pola sata, tako da svoj meni vrlo brzo možete upotpuniti novim ukusom koji će definitivno biti pravo osveženje.
Potrebni sastojci za dve osobe:
1 supena kašika ulja od kikirikija
2,5 cm korena đumbira, oljuštenog i tanko iseckanog
dve šake šitake pečurki (iseckanih)
1 supena kašika šerija ili pirinčanog vina
700 ml bujona od povrća
220 g bambusa iz konzerve, oceđenog i ispranog
1 supena kašika svetlog i 1 tamnog soja sosa
1 supena kašika balsamiko sirćeta
prstohvat belog bibera
1 supena kašika kukuruznog brašna pomešanog sa dve supene kašike hladne vode
200 g skuvanih rezanaca
2 šake klica od pasulja
8 klipova bebi kukuruza, iseckanih
1 mladi luk, iseckan
100 g kuvane piletine
Za ljubitelje ljutog: 1 crvena ljuta papričica, očišćena i sitno iseckana
Način pripreme:
1. Zagrejati ulje u voku, pržiti đumbir i gljive 2 do 3 minuta, dok ne odmeknu. Dodati ljutu papričicu po želji, pirinčano vino/šeri, bujon od povrća, bambus i začine. Kada provri, dodati pastu od kukuruznog brašna i dobro mešati dok se ne zgusne. Održavati toplo na niskoj temperaturi.
2. Skuvane rezance, klice od pasulja, iseckan bebi kukuruz i mladi luk staviti u činiju. Dodati iseckanu piletinu i preliti supu preko. Dobro promešati i odmah poslužiti.
Tagovi: