PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Toplo-hladna zimska poslastica

  • Objavljeno:
  • 24.2.2015

Ako ste raspoloženi da spojite različite ukuse, začine i teksture verovatno ćete se oduševiti ovom zimskom poslasticom. Pogledajte kako da napravite toplo-hladni slatkiš sa kuvanim voćem i sladoledom.

 

Izazovni ukus začinjene toplo-hladne voćne poslastice oduševiće i vas i vaše goste. Odvojte sat i po vremena i isprobajte novi recept majstora kuhinje Gerija Džonsa (Gary Jones), ali obavezno planirajte da poslasticu počnete da pripremate veče ranije, kako bi mogla da odstoji i dobije pun ukus. Oštra mešavina ukusa daje poseban šmek ovom zimskom slatkišu od ukusnih voćki i sladoleda.

 

Ako svojim gostima želite da poslužite i nešto slano, a nemate mnogo vremena za kuvanje, isprobajte naš recept za neodoljivi ruski blinji, ukusan i lak za pripremu.

 

Potrebni sastojci (za osam osoba):

 

Za kuvano voće u vinu:

 

500 ml crnog vina

150 ml vina Porto

4 karanfilića

1 zvezda anisa

1/2 pomorandža, izrendana

1/2 limuna, izrendanog

1 štapić cimeta

6 zrna crnog bibera (grubo smrvljenog)

60 ml soka od pomorandže

20 g tamnog šećera

100 g trešanja (napravite pire)

2 jabuke, očišćene i presečene na 8 delova

2 kruške, oljuštene i presečene na 8 delova

4 sveže smokve, presečene na 4 dela

2 šljive, presečene na 6 delova

* kupine dodati po želji

 

 

Sladoled od cimeta:

 

10 štapića cimeta

1 l punomasnog mleka

260 g kristal šećera

10 ml tople vode

85 g kristal šećera

20 g mleka u prahu

20 g stabilizatora

10 žumanca

 

 

Za kolač:

 

2 jaja

24 g kristal šećera

1 g kineskog praha pet začina

1,5 ml ekstrakta vanile

1/4 pomorandže, izrendane

60 ml punomasnog mleka

120 g livadskog meda

80 g ražanog brašna

40 g brašna

8 g praška za pecivo

 

Za glazuru:

 

15 g prečišćenog maslaca

125 g kristal šećera

 

 

Način pripreme:

 

1. Da biste napravili kuvano voće, ukuvajte količinu crvenog vina za polovinu, pa mu dodajte ključali Porto. Uvežite karanfilić, zvezdicu anisa, rendanu pomorandžu i limun, štapić cimeta i zrno crnog bibera u komad muslina.

 

2. Dodajte sok ​​od pomorandže i šećer u tečnost u koju ste ubacili “vrećicu“ muslina, a zatim mu dodajte pire od višanja. Ostavite sve da krčka.

 

3. Lagano poširajte svo voće u tečnosti sve dok se ne skuva. Stavite sve u teglu i pustite da se ohladi, a onda ostavite preko noći da odstoji.

 

4. Za sladoled od cimeta, zagrejte rernu na 140° C. Pecite štapiće cimeta 5 do 6 minuta, zatim ih lagano usitnite u komadiće. Stavite mleko da proključa, dodajte cimet i pustite da ostoji 30 minuta.

 

5. Zagrejte 165 g kristal šećera u tiganju dok se ne otopi i sve dok se ne pretvori u karamel. Skinite sa vatre i dodajte vruću vodu.

 

6. Umešajte u to mleko sa cimetom i mešajte dok se ne napravi glatka smesa. Ponovo zagrejte ako je potrebno, kako bi se napravila dobra tekstura.

 

7. Umutite žumanca sa malo mleka, preostalim kristal šećerom, mlekom i stabilizatorom.

 

8. Zagrejte na 85° C kako biste pasterizovali smesu, a onda ostavite da se ohladi do 4° C. Prosejte kroz fino sito, sipajte u sladoled mašinu i izmućkajte. Ohladite koliko treba.

 

9. Za kolač, zagrejte rernu na 170° C. U posudi lagano umutite jaja i kristal šećer. Dodajte začine, ekstrakt vanile i pomorandžu.

 

10. Zagrejte mleko i med na 45º C i dodajte prethodno pripremljenoj smesi. Dodajte brašno u ovu mešavinu. Stavite u silikonsku modlu i ispecite.

 

11. Za glaziranje, isecite nekoliko komada kolača, svaki otprilike 10x4 cm. Zatim otopite 15 g maslaca sa kristal šećerom u tiganju dok blago ne porumene.

 

12. Stavite u pripremljenu glazuru kolač i ravnomerno karamelizujte svaku stranu. Stavite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Ponovite proces sa svakim parčetom kolača.

 

13. Za serviranje, zagrejte voće blago i ocedite od tečnosti u kojoj se kuvalo. Stavite toplo voće na ivicu činije.

 

14. Stavite kolač u centar tanjira, a na vrh stavite kašiku ili kuglu sladoleda. Pospite hrskave komadiće preko, a zatim dodati liker od kuvanja i odmah služite. Prijatno!

 

 

Foto: greatbritishchefs.com / a-kitchen-addiction.com