Ako ste raspoloženi da spojite različite ukuse, začine i teksture verovatno ćete se oduševiti ovom zimskom poslasticom. Pogledajte kako da napravite toplo-hladni slatkiš sa kuvanim voćem i sladoledom.
Izazovni ukus začinjene toplo-hladne voćne poslastice oduševiće i vas i vaše goste. Odvojte sat i po vremena i isprobajte novi recept majstora kuhinje Gerija Džonsa (Gary Jones), ali obavezno planirajte da poslasticu počnete da pripremate veče ranije, kako bi mogla da odstoji i dobije pun ukus. Oštra mešavina ukusa daje poseban šmek ovom zimskom slatkišu od ukusnih voćki i sladoleda.
Ako svojim gostima želite da poslužite i nešto slano, a nemate mnogo vremena za kuvanje, isprobajte naš recept za neodoljivi ruski blinji, ukusan i lak za pripremu.
Za kuvano voće u vinu:
500 ml crnog vina
150 ml vina Porto
4 karanfilića
1 zvezda anisa
1/2 pomorandža, izrendana
1/2 limuna, izrendanog
1 štapić cimeta
6 zrna crnog bibera (grubo smrvljenog)
60 ml soka od pomorandže
20 g tamnog šećera
100 g trešanja (napravite pire)
2 jabuke, očišćene i presečene na 8 delova
2 kruške, oljuštene i presečene na 8 delova
4 sveže smokve, presečene na 4 dela
2 šljive, presečene na 6 delova
* kupine dodati po želji
Sladoled od cimeta:
10 štapića cimeta
1 l punomasnog mleka
260 g kristal šećera
10 ml tople vode
85 g kristal šećera
20 g mleka u prahu
20 g stabilizatora
10 žumanca
Za kolač:
2 jaja
24 g kristal šećera
1 g kineskog praha pet začina
1,5 ml ekstrakta vanile
1/4 pomorandže, izrendane
60 ml punomasnog mleka
120 g livadskog meda
80 g ražanog brašna
40 g brašna
8 g praška za pecivo
Za glazuru:
15 g prečišćenog maslaca
125 g kristal šećera
1. Da biste napravili kuvano voće, ukuvajte količinu crvenog vina za polovinu, pa mu dodajte ključali Porto. Uvežite karanfilić, zvezdicu anisa, rendanu pomorandžu i limun, štapić cimeta i zrno crnog bibera u komad muslina.
2. Dodajte sok od pomorandže i šećer u tečnost u koju ste ubacili “vrećicu“ muslina, a zatim mu dodajte pire od višanja. Ostavite sve da krčka.
3. Lagano poširajte svo voće u tečnosti sve dok se ne skuva. Stavite sve u teglu i pustite da se ohladi, a onda ostavite preko noći da odstoji.
4. Za sladoled od cimeta, zagrejte rernu na 140° C. Pecite štapiće cimeta 5 do 6 minuta, zatim ih lagano usitnite u komadiće. Stavite mleko da proključa, dodajte cimet i pustite da ostoji 30 minuta.
5. Zagrejte 165 g kristal šećera u tiganju dok se ne otopi i sve dok se ne pretvori u karamel. Skinite sa vatre i dodajte vruću vodu.
6. Umešajte u to mleko sa cimetom i mešajte dok se ne napravi glatka smesa. Ponovo zagrejte ako je potrebno, kako bi se napravila dobra tekstura.
7. Umutite žumanca sa malo mleka, preostalim kristal šećerom, mlekom i stabilizatorom.
8. Zagrejte na 85° C kako biste pasterizovali smesu, a onda ostavite da se ohladi do 4° C. Prosejte kroz fino sito, sipajte u sladoled mašinu i izmućkajte. Ohladite koliko treba.
9. Za kolač, zagrejte rernu na 170° C. U posudi lagano umutite jaja i kristal šećer. Dodajte začine, ekstrakt vanile i pomorandžu.
10. Zagrejte mleko i med na 45º C i dodajte prethodno pripremljenoj smesi. Dodajte brašno u ovu mešavinu. Stavite u silikonsku modlu i ispecite.
11. Za glaziranje, isecite nekoliko komada kolača, svaki otprilike 10x4 cm. Zatim otopite 15 g maslaca sa kristal šećerom u tiganju dok blago ne porumene.
12. Stavite u pripremljenu glazuru kolač i ravnomerno karamelizujte svaku stranu. Stavite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Ponovite proces sa svakim parčetom kolača.
13. Za serviranje, zagrejte voće blago i ocedite od tečnosti u kojoj se kuvalo. Stavite toplo voće na ivicu činije.
14. Stavite kolač u centar tanjira, a na vrh stavite kašiku ili kuglu sladoleda. Pospite hrskave komadiće preko, a zatim dodati liker od kuvanja i odmah služite. Prijatno!
Foto: greatbritishchefs.com / a-kitchen-addiction.com
Tagovi: