Septembar je mesec sezone smokvi, pa vam predlažemo recept za toplu salatu sa smokavama, kozjim sirom, krompirom i pinjolima. Isprobajte ovaj nesvakidašnji i ukusan recept, za čiju pripremu će vam biti potrebno oko 50 minuta.
Majstor koji preporučuje ovaj recept je kuvar Shaun Rankin, dokazujući da jednostavne salate mogu biti pripremane u poslednjem trenutku, uporedo sa svim drugim jelima planiranim za taj obrok.
Neobična kombinacija kozjeg sira i smokava dobro se slaže sa pečenom piletinom ili čak ribom na žaru, a spoj ovih ukusa predstavlja izazov za nepce pravih sladokusaca.
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
900 g krompira
150 g kozjeg sira
4 smokve
50 g pinjola
So
Crni biber
40 g putera
2 grančice sveže majčine dušice
8 čena belog luka, oljuštenog
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
2. Stavite krompir u veću posudu i sipajte hladnu slanu vodu preko krompira. Pustite da proključa, krčkajte i kuvajte dok krompir ne bude mogao lepo da se probode.
3. Osušite krompire i pustite da se hlade 5 minuta pre nego što ih ubacite u pleh u otopljeni puter. Dodajte beli luk i majčinu dušicu, pa začinite solju i biberom. Stavite u rernu da se peče 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Izvadite iz rerne, dodajte pinjole i vratite u rernu da se peče dodatnih 5 minuta.
5. Dok se krompir priprema, izmrvite kozji sir na veličinu zalogaja i isecite smokve na četiri dela. Ostavite oba sastojka u frižideru do služenja.
6. Kada je krompir spreman, izvadite ga iz rerne i stavite u posudu u kojoj ćete služiti. Blago pospite izmrvljen kozji sir na topli krompir, dodajte smokve i služite odmah. Prijatno!
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: