Jednostavan recept za tajlandsku salatu možete vrlo brzo da pripremite ako imate prečenu govedinu, (recimo od pripreme nekog drugog jela), ali se zbog ukusa ove salate vredi potruditi i ako počinjete iz početka.
Recept kuvara Endrjua Mekenzija (Andrew MacKenzie) možete i dodatno zaljutiti dodavanjem male količine svežeg čilija ukoliko volite pikantnije ukuse, a servirajte ga obavezno sa štapićima za jelo jer će doneti i atraktivniji izgled.
300 g pečene govedine, isečene na tanke trake
1 glavica kineskog kupusa
1 crvena paprika
2 paradajza
2 mlada luka
200 g krastavca
300 g pirinčanih nudli
1 supena kašika biljnog ulja
Pola šake listova korijandera (po želji)
Pola šake listića mente (po želji)
1 limeta
10 ml soja sosa
1 kašičica svetlo smeđeg šećera
1. Pre nego što počnete da pripremate salatu skuvajte nudle, prema uputstvima na pakovanju, ocedite ih i odložite sa strane
2. Isecite kineski kupus na trake i postavite ih u veliku posudu za salatu. Isecite paradajze na kriške i dodajte u činiju.
3. Isecite krastavac na pola i odstranite semenke kašičicom. Isecite krastavac na trake dužine 8 cm i pomešajte ga sa salatom.
4. Odstranite semenke iz paprike i lepo je isecite na sitne kocke. Isecite mladi luk na kriške, dodajte u činiju zajedno sa paprikom i skuvanim nudlama i pomešajte da se lepo sjedine.
5. Za preliv, sipajte šećer u činiju. Dodajte sok limete i mešajte dok se šećer ne rastvori, a nakon toga dodajte soja sos.
6. Pržite trake govedine na vrućem nauljenom tiganju dok ne budu gotovo tople, a zatim ih stavite da se ocede na kuhinjskom papiru.
7. Prelijte salatu nadevom koji ste napravili i podelite u činije. Stavite štapiće govedine na vrh i ukrasite iskidanom mentom i korijanderom. Servirajte odmah I uživajte u nesvakidašnjem ukusu. Prijatno!
Lubiteljima salate preporučujemo i ukusnu salatu sa brokolijem i grožđem i toplu salatu sa smokvama i kozjim sirom.
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: