PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Svečana Frankopan torta

  • Objavljeno:
  • 7.2.2015

Frankopan torta spada u red zahtevnijih, ali isto tako i u red svečanih torti koje se prave za posebne prilike. Ona je savršen spoj lisnatog testa, pečenih badema, suvog grožđa i mirisnih začina kao što su muskatni oraščići, limunova kora i cimet.

 

Preporučuje se osobama koje vole posebne torte, ali koje istovremeno imaju strpljenja za pravi kulinarski poduhvat, koje će svakako olakšati detaljno video uputstvo Aleksandre Zobić sa Youtube kanala Moja mala kuhinja.

 

 

Potrebni sastojci

 

Za kore: 

 

1 kg lisnatog testa

 

Za fil:

 

9 žumanaca

220 gr šećera

40 gr kukuruznog skroba

150 gr maslaca

500 gr slatke pavlake

100 gr suvog grožđa

50 ml ruma

200 gr pečenih seckanih badema

2-3 gr muškatnog oraščića

3 gr cimeta u prahu

1 korica celog limuna srednje veličine

 

Za završni sloj:

 

500 gr slatke pavlake

50 gr pečenih seckanih badema

 

Voćni deo:

 

500 gr breskvi iz kompota

 

 

Način pripreme:

 

1. Za 4 kore potrebno nam je oko 1 kg lisnatog testa, koje možete napraviti kod kuće ili kupiti.

 

2. Testo podelite na 4 dela, svaki po 250 gr i razvucite na veličinu 30x30 cm. Dok razvlačite jednu koru uvek one ostale držite u frižideru.

 

3. Pripremite oko 200 gr badema za fil. Bademe prvo treba ispeći u rerni na 180 stepeni - oko 5 do 10 minuta, a potom ih iseckajte se ohlade.  

 

4. Potom pripremite oko 100 gr suvog grožđa natopljenih u oko 50 ml ruma, tek da ih pokrije. Grožđe neće upiti sav rum, a potrebno ga je dobro iscediti i seći ili samleti u mikseru sa nožem.

 

5. Umutite dobro 9 žumanaca sa 220 gr šećera. Mutite 3 do 4 minuta, dok se ne dobije penasta smesa.

 

6. Stavite oko 300 ml vode u manju šerpicu da ključa, na najmanju jačinu jer fil treba postepeno da se kuva bez naglog zagrevanja. Potom stavite posudu sa žumancima na šerpicu i kuvajte fil na pari nekih 20 do 30 minuta, dok se žumanca lepo ne skuvaju. Pred kraj dodajte oko 4 kašike ili 40 gr proređenog kukuruznog skroba, a potom kuvajte još 3 minuta. Sklonite fil sa pare i ostavite da se ohladi uz konstantno mešanje, jer će vam se u suprotnom na površini stvoriti korica.

 

7. Kada se fil ohladio izmutite oko 150 gr maslaca i dodajte postepeno fil sa žumancima u maslac, a potom sve dobro izmešajte.

 

8. Zatim dodajte začine, i to oko 3 do 4 gr muškatnog oraščića, narendanu koru celog manjeg limuna i oko 3 gr cimeta u prahu i sve dobro izmešajte nakon dodavanja u fil.

 

9. Umutite 500 gr slatke pavlake i dodajte je postepeno kašikom u fil i konstantno mešajte. Od tog trenutka fil više nemojte mešati mikserom, jer će tako fil ostati penast.

 

10. Dodajte 200 gr pečenih iseckanih badema i suvo grožđe koje ste dobro iscedili i samleli. Grožđe možete staviti i celo, ali će vam onda biti teže da sečete lepe i perfektne komade torte.  

 

11. Tortu potom treba filovati u kalupu za pečenje kora, pa kore moramo iseći na tu veličinu. Kada isečete kore na odgovarajući oblik, počnite sa filovanjem. Lagano postavite prvu koru na tanjir za tortu i u kalup, dodajte jednu trećinu fila i lepo poravnajte. Potom stavite drugu koru i tako nastavite do kraja. Na poslednju koru ne mažemo fil već je ukrašavamo šlagom, a savet je da tortu ukrašavate šlagom tek 3 sata nakon što ste je filovali, jer će se ona u međuvremenu malo sleći. Dakle, nakon filovanja ostavite tortu oko 3 sata u frižider.

 

12. Uzmite oko 500 gr breskvi iz kompota i dobro ih iscedite. Isecite breskve na nekoliko delova i ostavite sa strane.

 

13. Umutite ponovo 500 gr slatke pavlake i prekrijte tortu sa dobijenim šlagom. Ne morate se truditi da vam šlag bude perfktno ravan jer će cela torta kasnije biti pokrivena breskvama i bademima.

 

14. Ukrasite po želji tortu, a na vrh poređajte breskve i ukrasite tortu sa oko 50 gr prženog seckanog badema. 

 

 

Foto: Aleksandra Zobić