Banane su izuzetno zdrave za srce jer sadrže mnogo kalijuma koji je bitan za zdravlje srca i normalan krvni pritisak. Imaju i puno vlakana, te su odlične i za digestivni trakt. Idealne su i za sportiste i sve one koji se bave vizičkim aktivnostima jer sadrže dragocene minerale, vitamine, imaju nizak glikemijski indeks, a uz sve to su i prilično jeftine.
Naravno da je najbolje, najzdravije i najlakše oljuštiti i pojesti svežu bananu, ali za promenu, s vremena na vreme će odlično doći ovi sočni i mirisni mafini.
Japanski čizkejk - lagan, ukusan i mek kao duša
Probajte japanski čizkejk od tri sastojka i otkrijte zašto je ovim desertom oduševljen ceo svet.
3 zrele banane
125 ml ulja (ili kokosovog ulja)
2 jaja
150 g ražanog brašna
100 g pšeničnog brašna T400
100 g šećera od šećerne trske
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
100 g kvalitetne crne čokolade (izlomljene na kockice)
1. Rernu zagrejati na 200 C. U tepsiju za mafine poređati korpice od papira.
2. Izgnječiti banane i ostaviti sa strane.
3. U posudu sipati ulje i u to ulupati jaja. Dodati šećer, brašna, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i sve dobro izmešati.
4.Dodati banane pa opet izmešati. Čokoladu umešati u smesu.
5. Smesu za mafine sipati u kalupiće.
6. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta.
Za vegan varijantu ovih prelepih mafina umesto jaja dodajte 2 kašike mlevenih semenki lana koje ste razmutili u 6 kašika vode i ostavili da odstoji 5 minuta.
Autor: hlebilale
Izvor: trcanje.rs
Tagovi: