Jelo je savršeno za sve koji vode računa svom zdravlju. Kinoa je sadrži visoku količinu kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, vlakana, vitamina B i E. Ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa je odličan izbor za osobe koje imaju problema sa šećerom u krvi i viškom kilograma, a bogatstvo u amino kiselini lizinu podstiče rast i oporavak tkiva.
Uz to, "mirišljava" muskatna tikva poseduje male kalorijske, a značajne nutritivne vrednosti. Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži čak 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za dobar vid. Sadrži i zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze.
Stoga preporučujemo da obogatite jelovnik ukusnim obrokom od zdravih namirnica, koji će zadovoljiti i vaša čula i telo.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
250 g kinoe
250 g sveže muskatne tikve isečene na rezance
1 tikvica srednje veličine, iseckana
3-4 šargarepe iseckane na rezance ili kolutove
1 manji crveni luk, iseckan na tanke kolutove
200 g čeri paradajza, presečenog na pola
1 avokado, iseckan na kriške
2 čena belog luka, izgnječenog
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika maslaca
So i biber
Način pripreme:
1. Kinou stavite u pola litre hladne vode. Vodu dovedite do ključanja, a potom ostavite da se kinoa krčka 10-20 minuta.
2. Zagrejte maslinovo ulje i maslac u gril tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckanu muskatnu bundevu, šargarepu, paradajz, tikvicu, crni i beli luk, i začinite. Grilujte desetak minuta uz povremeno mešanje.
3. Za jednu porciju odvojte četvrtinu grilovanog povrća i jednu šoljicu skuvane kinoe. Sipajte u činiju i preko stavite četvrtinu iseckanog avokada.
Prijatno!
Foto: Place of My Taste / jenwoodhouse.com
Tagovi: