PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rižoto u vinu sa pečurkama i bundevom

  • Objavljeno:
  • 11.10.2016

Rižoto je savršeno prilagodljivo jelo koje se može pripremati sa najrazličitijim sastojcima. Pogodno je za sva godišnja doba, međutim, posebno je lepo zagrejati hladan jesenji ili zimski dan tanjirom toplog i hranljivog pirinča kuvanog u vinu uz dodatke koji asociraju na ovo doba godine.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

1 l pilećeg bujona

300 ml vode

200 g bundeve, očišćene i iseckane na kocke

4 kašičice maslinovog ulja

1 crni luk srednje veličine, iseckan

3 čena belog luka, iseckana

1 supena kašika sveže žlfije, iseckane

1 supena kašika svežeg ruzmarina, iseckanog

300 g Arborio pirinča (pirinač sa krupnim ovalnim i okruglim zrnima koji upija dosta tečnosti), probran i opran

250 ml suvog belog vina

200 g svežih pečurki više vrsta, iseckanih

50 g parmezana

½ kašičice soli

¼ kašičice crnog bibera

 

Način pripreme:

 

1. Sipajte bujon i vodu u šerpu, zagrejte i održavajte toplim.

 

2. Iseckanu bundevu kuvajte na pari u zasebnoj šerpi iznad ključale vode 10-15 minuta dok ne omekša.

 

3. U većoj šerpi zagrejte na srednjoj temperaturi 3 kašičice maslinovog ulja. Dodajte crni i beli luk, žalfiju, i ruzmarin i pržite 2 minuta. Dodajte pirinač i dobro promešajte. Dodajte vino i mešajte dok se ne apsorbuje, otprilike 2 minuta. Dodajte pola šolje bujona sa vodom i mešajte dok se ne upije. Ponavljajte proces dodajući po pola šolje bujona uz gotovo konstantno mešanje.

 

4. U međuvremenu, zagrejte preostalo maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte pečurke, mešajte i pržite desetak minuta.

 

5. Nakon poslednjeg dodavanja bujona u pirinač, pažljivo umešajte bundevu i pečurke. Dodajte parmezan i promešajte. Po želji dodajte so i biber i servirajte dok je toplo.

 

Foto: deliciousliving.com