Rižoto je savršeno prilagodljivo jelo koje se može pripremati sa najrazličitijim sastojcima. Pogodno je za sva godišnja doba, međutim, posebno je lepo zagrejati hladan jesenji ili zimski dan tanjirom toplog i hranljivog pirinča kuvanog u vinu uz dodatke koji asociraju na ovo doba godine.
1 l pilećeg bujona
300 ml vode
200 g bundeve, očišćene i iseckane na kocke
4 kašičice maslinovog ulja
1 crni luk srednje veličine, iseckan
3 čena belog luka, iseckana
1 supena kašika sveže žlfije, iseckane
1 supena kašika svežeg ruzmarina, iseckanog
300 g Arborio pirinča (pirinač sa krupnim ovalnim i okruglim zrnima koji upija dosta tečnosti), probran i opran
250 ml suvog belog vina
200 g svežih pečurki više vrsta, iseckanih
50 g parmezana
½ kašičice soli
¼ kašičice crnog bibera
1. Sipajte bujon i vodu u šerpu, zagrejte i održavajte toplim.
2. Iseckanu bundevu kuvajte na pari u zasebnoj šerpi iznad ključale vode 10-15 minuta dok ne omekša.
3. U većoj šerpi zagrejte na srednjoj temperaturi 3 kašičice maslinovog ulja. Dodajte crni i beli luk, žalfiju, i ruzmarin i pržite 2 minuta. Dodajte pirinač i dobro promešajte. Dodajte vino i mešajte dok se ne apsorbuje, otprilike 2 minuta. Dodajte pola šolje bujona sa vodom i mešajte dok se ne upije. Ponavljajte proces dodajući po pola šolje bujona uz gotovo konstantno mešanje.
4. U međuvremenu, zagrejte preostalo maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte pečurke, mešajte i pržite desetak minuta.
5. Nakon poslednjeg dodavanja bujona u pirinač, pažljivo umešajte bundevu i pečurke. Dodajte parmezan i promešajte. Po želji dodajte so i biber i servirajte dok je toplo.
Foto: deliciousliving.com
Tagovi: