Artičoka je jedna od najstarijih namirnica u ljudskoj ishrani, a predstavlja jedan od simbola francuske, italijanske, portugalske i grčke kuhinje. Ima svojstva afrodizijaka budući da je bogata folnom kiselinom, podstiče apetit, poboljšava probavu i rad jetre.
Medicinski je dokazano i njeno jako antioksidativno dejstvo, pa se često preporučuje u ishrani prilikom lečenja bolesti jetre i dijabetesa, jer utiče na smanjenje lošeg holesterola u krvi.
Stoga vam otkrivamo recept koji ćeoduševiti sve ljubitelje novih i egzotičnih ukusa, koji osim uživanja u ukusnim zalogajima vode računa i o svom zdravlju.
Potrebni sastojci
Za artičoke:
Za fil:
Način pripreme:
1. Pod hladnom tekućom vodom operite cele artičoke tako što ćete otvarati listove. Skinite prvi sloj kore stabljike i tvrde spoljne listove artičoka. Odsecite gornju trećinu listova artičoka i presečene ivice pemažite limunom kako ne bi pocrnele.
2. U lonac ulijte vodu, sok od limuna, ulje, vino, luk i artičoke. Poklopite i kuvajte pola sata.
3. U međuvremenu na ulju dinstati luk. Kada postane staklast, dodajte beli luk, pršutu i stabljike artičoka iseckane na kockice. Dinstajte 3 – 4 minuta i skinite s vatre. Dodajte i ostale sastojke i dobro promešajte.
4. Skuvane artičoke izvadite na tanjir. Pažljivo izdubite središnji deo kašičicom. Stabljike artičoka iseckajte na kockice i dodajte u fil. Sipajte deo fila u središnji deo artičoka, a zatim i između listova.
5. Posudu za pečenje premažite uljem i poređajte napunjene artičoke uspravno. Na dno posude linite malo vina ili vode. Poklopite posudu i pecite 30 minuta na 200 stepeni, a zatim jos 10 minuta otklopljeno da porumeni.
6. Servirajte toplo, ukrašeno kriškama limuna.
Foto: fourseasongourmet.com
Tagovi: