Otkrivamo vam recept za ukusno predjelo koje uz malo pažnje možete da servirate tako da izgleda kao pravo umetničko delo. Ako ste gurman i esteta, dopašće vam se novi recept britanskog kuvara Džoša Egltona (Josh Eggleton).
Za pripremu ovog predjela biće vam potrebno sat i po vremena, plus vreme potrebno da odstoji, ali i pored toga neće vam biti tako teško da ga pripremite. Uz ovo jelo možete da dodate salatu sa grožem i brokolijem kako biste užitak učinili potpunim.
1 kg pačije džigerice
475 ml mleka
100 ml vode
1 čen belog luka
2 mlad aluka
2 lovorova lista
6 grančica majčine dušice
1 grančica svežeg ruzmarina
150 ml vina Porto
150 ml brendija
150 ml vina Madeira
300 g maslaca
2 parčeta dimljenih pačijih prsa
So
Beli biber
Maslinovo ulje
6 parčića hleba, tostiranog
6 kašika ajvara
1. Dva dana pre služenja, potopite pačiju džigericu u mleko i vodu sa većim prstohvatom soli. Ovim postupkom ćete smanjiti gorčinu mesa.
2. Dan pre služenja, neophodno je pripremiti i ostale sastojke. Iseckajte mladi, a smrvite beli luk, pa ih stavite u široku šerpu sa svežim ruzmarinom, majčinom dušicom, lovorovim listom, brendijem, vinima. Zagrejte na niskoj temperature lagano sve dok se ne ukuva do oko 100 ml zapremine nadeva, a zatim sve lepo procedite.
3. Lagano otopite puter u maloj posudi.
4. Ocedite pačiju džigericu, prosušite i odstranite višak vode. Potom polovinu džigerice, polovinu nadeva i polovinu rastopljenog putera ubacite u blender.
5. Masu izblendirajte sve dok ne postane veoma glatka, a zatim ponovo procedite. Postupak ponovite i sa drugom polovinom.
6. Zatim dobro posolite i pobiberite, a neophodno je da jelo bude malo slanije jer se služi na sobnoj temperaturi.
7. Zagrejte rernu na 100° C.
8. U duguljaste modle koje su blago nauljene sipajte smesu, pa pecite 50 minuta.
9. Nakon 50 minuta, jelo izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i stavite da prenoći u frižideru.
10. Da biste poslužili, smesu izvadite iz modli, isecite na komade širine 1cm i poređajte ih na tanjir.
11. Dimljena prsa isecite pod uglom i stavite ih preko iseckanih komada. Služite sa toplim tostom i ajvarom.
Pašteta od pačeće džigerice u prelivu od vina i brendija, začinjena majčinom dušicom i ruzmarinom, obradovaće i najzahtevnija nepca, a ako sve ove začine uvek želite da imate pri ruci, pročitajte naše uputstvo kako da sami gajite ruzmarin i majčinu dušicu u svom domu i kako sve možete koristiti začinsko bilje prilikom kuvanja.
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: