Britanski kuvar Nigel Mendham, stručnjak za tradicionalne recepte, predstavlja vrlo ukusnu varijantu klasične italijanske pana kote, koja izgleda odlično kada se servira. Pana kota sa senfom može da se služi kao predjelo, a cvekla i kozji sir odlični su prilozi i dobro se uklapaju sa kiselkastim senfom.
Ako želite da iznenadite goste izuzetno zanimljivim i originalnim ukusom, a imate dovoljno vremena na raspolaganju, ovo je pravi recept za vas. Bilo da spremate lagani obrok ili da pravite prilog za glavno jelo, ova zanimljiva pana kota biće ukusan i zdrav izbor.
Potrebni sastojci za čeriti osobe:
Pana kota
4 kašičice senfa sa celim zrnima
150 ml slatke pavlake
100 ml sojinog mleka
1 ½ lista želatina
1 mala mera limunovog soka
Mrvljeni kozji sir
1 tvrdi kozji sir
25 g semenki bundeve
25 g semenki suncokreta
25 g organskog ovasa
1 grančica majčine dušice, samo lišće
Salata od sušene cvekle
2 mlade crvene cvekle
1 mlada žuta cvekla
1 kašičica belog bibera
1 grančica majčine dušice
1 kašičica soli
Mlada crvenkasta blitva
So u kamenu
Maslinovo ulje
Cvekla u turšiji
1 velika cvekla, žuta ili crvena
200 ml belog vinskog sirćeta
200 g šećera u kocki
Oprema koja je potrebna:
Rende
4 pana kota modle
Način pripreme:
1. Najpre sjedinite pana kotu sa senfom. Stavite listiće želatina u činiju hladne vode na 3-4 minuta dok ne omekšaju. Za to vreme sipajte sojino mleko i krem u šerpu i stavite na vatru, a zatim odmah sklonite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izvadite listiće želatina iz vode i istisnite višak tečnosti. Zatim dodajte listiće u soju i krem sa senfom, prstohvat soli i sok od limuna, pa umutite dok se ne sjedini.
2. Podelite smesu na 4 modle pana kote od 95 ml, tako da zauzme ¾ zapremine. Stavite pana kotu na poslužavnik i ostavite u frižideru najmanje 3 sata, najbolje tokom noći.
3. Da biste dobili cveklu u turšiji, prvo dodajte sirće i šećer u šerpu i stavite na vatru, a zatim odmah sklonite. Promešajte sastav da bi se sav šećer rastopio, onda ostavite mešavinu da se ohladi. Dobro operite cveklu i stavite u dublju šerpu, sa majčinom dušicom, soli i belim biberom. Prelijte vodom i pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i pustite da se krčka narednih 15 minuta dok ne omekša, zatim sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Kada se cvekla ohladi, uklonite joj koru i žilice. Isecite svaku na 8 podjednakih komada i pospite sa malo ulja i soli. Za rafinirano serviranje, možete iseći cvekle različitih boja i ukrasiti tanjir.
4. Uzmite jednu veliku cveklu (žutu ili crvenu) i napravite fine listiće pomoću rendeta. Pola sata pre serviranja prelijte cvekle tečnošću iz turšije.
5. Da biste pripremili prilog za mrvljeni kozji sir, prvo pomešajte semenke i ovas u činiji, a zatim ih pospite po plehu. Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 170 stepeni Celzijusa na 10 do 12 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju, a zatim sklonite i pustite da se ohladi.
6. Dodajte semenke u činiju i umešajte u lišće tamjana. Razdvojite kozji sir na zalogaje i umešajte u mešavinu semenki.
7. Da biste servirali, izvadite pana kotu iz frižidera i umočite u činiju sa vrućom vodom 15 sekundi da se opuste, a da voda ne dospe u kontakt sa filom pana kote
8. Okrenite pana kote na poslužavnik i uporedo aranžirajte komade cvekle i turšije. Zatim pospite kozjim sirom i listićima crvene cvekle i odmah poslužite.
Tagovi: