Mnogi od nas vole da piju čajeve, bilo kada izađemo u kafić na piće, bilo zbog zdravstvenih problema. Neki od trenutno najpopularnijih su lekoviti čajevi, kao i detox čaj, ali i čajevi bogati voćnim ukusima.
Iako kada uđete u kafić, konobari vam ponude nebrojano mnogo verzija čajeva, svi čajevi dolaze od iste biljke. To su listići Camellia sinensis biljke. Stručnjaci upozoravaju da nije čaj sve što nosi naziv čaj, i toplo je u vašoj šolji.
Sve ostalo što osećate u svom čaju, kao mint ili voće su infuzija.
Tipovi čajeva su:
Kada prelivate čaj, ne treba da ga prelivate vrelom vodom, jer ćete tako sagoreti listiće. Međutim, kada pravite infuziju sa dodacima, onda je potrebno da je prelijete vrelom vodom, kako biste izvukli maksimum ukusa.
Beli čaj prelivate vodom koja ima oko 65 stepeni, zeleni čaj vodom koja ima oko 80 stepeni, a crni čaj vodom koja ima oko 90 stepeni.
Iako svaki čajnik ima poklopac, ne treba da ga držite kada tek skuvate čaj. Takođe, u kućama čaja ili kafićima, često dobijete šolju za čaj koja je poklopljena. Obavezno skinite poklopac, jer je vašem čaju potreban vazduh.
Ukoliko čaj pravite u čajniku, prvo sipajte mleko, pa tek onda dodajte čaj. Kada čaj sipate posle, on zagreje mleko na istu temperaturu koju ima i čaj. Svi proteini iz mleka će se lepo razbiti, a vi ćete dobiti fenomenalan ukus. Ukoliko mleko dodajete naknadno, vi time hladite čaj, i gubite na ukusu.
Mleko nikada nemojte koristiti sa belim, zelenim, žutim i oolong čajem.
Ukoliko budete pritiskali kesicu u nadi da ćete dobiti više čaja, sve što ćete dobiti je gorak ukus. Dovoljne je samo da je podignete, i tako gorčina neće završiti u vašem čaju. Ukoliko kesicu ostavite predugo u šolji, uništićete sve prirodne sastojke i sve lekovito što taj čaj ima.
Grubo gledano svi čajevi imaju istu količinu kofeina, jer su nastali od iste biljke. Neki čajevi mogu imati više antioksidanata nego neki drugi, zavisi od vremena, kvaliteta čaja i sličnih odrednica.
I zeleni čaj ima kofein, a ukoliko želite da se potpuno skinete sa kofeina, ili da zaspite, najbolje je da probate infuziju ukusa vanile, kamilice i meda. Kamilica je prirodni opuštač mišića.
Ispraznite vaše električno kuvalo, i napunite ga čistom vodom. Koristite onoliko vode koliko će vam biti potrebno. Kada koristite svežu vodu, imaćete svežiji ukus, jer sveža voda sadrži mnogo kiseonika, koji poboljšava ukus vašeg čaja.
Tagovi: