Ukusan i zdrav ručak ne morate pripremati satima. Ovaj hranljivi obrok priprema se jednostavno za 45 minuta, a čine ga sastojci koje svi obožavaju. Napravite zdrav čips od kriški krompira i poslužite ga sa oslićem koji ćete uvaljati u prezle i brašno i ispeći. Džejmi Oliver predlaže da ovo jelo poslužite sa hrskavom zelenom salatom ili graškom proprženom na vrelom maslacu.
Sastojci za dve osobe:
2 x 130 g fileta oslića, svežih, očišćenih i oljuštenih
Morska so
Sveže mleveni crni biber
2 kašike brašna
1 jaje, ulupano
50 g svežih prezli
1 čen belog luka, zgnječen
2 grančice svežeg ruzmarina
½ limuna, iseečenog na kriške
Sastojci za slatki čips:
2 srednja slatka krompira, očišćena i oljuštena, isečena na 8 kriški
½ kašičice slatke suve paprike
Maslinovo ulje
Sastojci za majonez od bosiljka:
4 grančice svežeg bosiljka
1 kašika niskokaloričnog majoneza
Sok od ½ limuna
1 kašika jogurta
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na 200º C. Poređajte kriške krompira u pleh za pečenje sa malo soli i bibera, paprike i malo maslinovog ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.
2. U međuvremenu, stavite filete ribe na dasku i pospite preko prstohvat soli i bibera i brašno, tako da dobro obložite ribu sa obe strane. Ovako pripremljene filete umočite u umućeno jaje, a zatim ih uvaljajte u prezlu, pritisnite i okrenite dok se dobro ne oblože sa obe strane.
3. Stavite veliki tiganj na umerenu vatru. Dodajte dosta maslinovog ulja, beli luk i ruzmarin tako da ulje pokupi arome. Kada beli luk počne da cvrči, vreme je da dodate ribu. Protresite filete pa sav višak prezli neka ostane u tiganju. Za pripremu fileta trebaće vam 7 do 8 minuta. Pustite da se riba peče dok ne porumeni na donjoj strani, a zatim je prevrnite i smanjite temperaturu, tako da se peče na laganoj vatri dok ne porumeni.
4. Odsecite stabljike bosiljka, zatim izgnječite listove u avanu sa malo soli sve dok se ne dobije pasta. Dodajte majonez, jogurt i sok od limuna i umešajte sve zajedno.
5. Poslužite ribu sa kriškama slatkog krompira, bogatim prelivom od majoneza i bosiljka, a zatim iscedite limun preko. Ovaj ukusan obrok idealno je poslužiti sa hrskavom zelenom salatom ili graškom proprženim na vrelom maslacu.
Izvor, foto: jamieoliver.com
Tagovi: