PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Oslić sa bosiljkom i čipsom Džejmija Olivera

  • Objavljeno:
  • 1.8.2014

Ukusan i zdrav ručak ne morate pripremati satima. Ovaj hranljivi obrok priprema se jednostavno za 45 minuta, a čine ga sastojci koje svi obožavaju. Napravite zdrav čips od kriški krompira i poslužite ga sa oslićem koji ćete uvaljati u prezle i brašno i ispeći. Džejmi Oliver predlaže da ovo jelo poslužite sa hrskavom zelenom salatom ili graškom proprženom na vrelom maslacu.

 

Sastojci za dve osobe:

 

2 x 130 g fileta oslića, svežih, očišćenih i oljuštenih

Morska so

Sveže mleveni crni biber

2 kašike brašna

1 jaje, ulupano

50 g svežih prezli

1 čen belog luka, zgnječen

2 grančice svežeg ruzmarina

½ limuna, iseečenog na kriške

 

Sastojci za slatki čips:

 

2 srednja slatka krompira, očišćena i oljuštena, isečena na 8 kriški

½ kašičice slatke suve paprike

Maslinovo ulje

 

Sastojci za majonez od bosiljka:

 

4 grančice svežeg bosiljka

1 kašika niskokaloričnog majoneza

Sok od ½ limuna

1 kašika jogurta

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 200º C. Poređajte kriške krompira u pleh za pečenje sa malo soli i bibera, paprike i malo maslinovog ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.

 

2. U međuvremenu, stavite filete ribe na dasku i pospite preko prstohvat soli i bibera i brašno, tako da dobro obložite ribu sa obe strane. Ovako pripremljene filete umočite u umućeno jaje, a zatim ih uvaljajte u prezlu, pritisnite i okrenite dok se dobro ne oblože sa obe strane.

 

3. Stavite veliki tiganj na umerenu vatru. Dodajte dosta maslinovog ulja, beli luk i ruzmarin tako da ulje pokupi arome. Kada beli luk počne da cvrči, vreme je da dodate ribu. Protresite filete pa sav višak prezli neka ostane u tiganju. Za pripremu fileta trebaće vam 7 do 8 minuta. Pustite da se riba peče dok ne porumeni na donjoj strani, a zatim je prevrnite i smanjite temperaturu, tako da se peče na laganoj vatri dok ne porumeni.

 

4. Odsecite stabljike bosiljka, zatim izgnječite listove u avanu sa malo soli sve dok se ne dobije pasta. Dodajte majonez, jogurt i sok od limuna i umešajte sve zajedno.

 

5. Poslužite ribu sa kriškama slatkog krompira, bogatim prelivom od majoneza i bosiljka, a zatim iscedite limun preko. Ovaj ukusan obrok idealno je poslužiti sa hrskavom zelenom salatom ili graškom proprženim na vrelom maslacu.

 

Izvor, foto: jamieoliver.com