PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neodoljiva poslastica Zuppa Inglese

  • Objavljeno:
  • 23.2.2020

Otkrivamo vam jednostavan recept za kremastu, laganu i veoma ukusnu poslasticu Zuppa Inglese. Ovaj desert se dobija kombinacijom krema od jaja sa piškotama koje su namočene italijanskim crvenim likerom (Alchermes).

 

Liker je bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamoma, cimeta, vanile, anisa. A grimiznu boju duguje esenciji kermesa jedne vrste sićušnog insekta koja se koristila vekovima unazad za bojenje kako hrane tako i tkanina.

 

Danas se koriste zamene za bojenje, ali je crveni liker ostao popularan u Toskani kao i na Siciliji. Da se vratimo na desert, vrlo je jednostavan, lak, kremast, a veoma ukusan.

 

Potrebni sastojci:

 

6 žumanaca

250g šećera

400ml mleka

50g gustina

1 štapić vanile

100ml pavlake za šlag

100g čokolade za kuvanje

1 pakovanje piškota

100ml likera alkermes

200ml vode

 

Način pripreme:

 

Krem:

 

U posudu staviti mleko, pavlaku za šlag i mahunu vanile, pomešati. Zagrejati do ključanja. Nakon toga izvaditi mahunu.

 

Žumanca umutiti sa polovinom šećera, dodati gustin, semenke iz mahune vanile.

 

Smesu lagano spustiti u vrelo mleko, neprestano mešajući na laganoj vatri, sve dok krem ne postane gust.

 

Nakon toga dobijeni krem podeliti na dva dela, žuti i tamni u koji treba dodati čokoladu. Ohladiti.

 

Kuvanjem ostatka šećera i vode napraviti redak sirup. Kada se sirup prohladi dodati liker alkermes kako bi dobili crvenu boju sirupa za prelivanje piškota.

 

 

Poslužiti na sledeći način: Uzeti manje staklene posudice, prvo staviti piškote na dno pa kašičicom sipati sirup crvene boje, na to žuti krem, red piškota, pa red tamnog krema i tako do vrha.

 

Napomena: Ukoliko nemate navedeni liker drugi izbor je amareto, a treći rum. U tom slučaju nećete imati crvenu boju u kolaču.

 

Izvor: Vesna Laćarak /danas.rs