Liker je bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamoma, cimeta, vanile, anisa. A grimiznu boju duguje esenciji kermesa jedne vrste sićušnog insekta koja se koristila vekovima unazad za bojenje kako hrane tako i tkanina.
Danas se koriste zamene za bojenje, ali je crveni liker ostao popularan u Toskani kao i na Siciliji. Da se vratimo na desert, vrlo je jednostavan, lak, kremast, a veoma ukusan.
6 žumanaca
250g šećera
400ml mleka
50g gustina
1 štapić vanile
100ml pavlake za šlag
100g čokolade za kuvanje
1 pakovanje piškota
100ml likera alkermes
200ml vode
Krem:
U posudu staviti mleko, pavlaku za šlag i mahunu vanile, pomešati. Zagrejati do ključanja. Nakon toga izvaditi mahunu.
Žumanca umutiti sa polovinom šećera, dodati gustin, semenke iz mahune vanile.
Smesu lagano spustiti u vrelo mleko, neprestano mešajući na laganoj vatri, sve dok krem ne postane gust.
Nakon toga dobijeni krem podeliti na dva dela, žuti i tamni u koji treba dodati čokoladu. Ohladiti.
Kuvanjem ostatka šećera i vode napraviti redak sirup. Kada se sirup prohladi dodati liker alkermes kako bi dobili crvenu boju sirupa za prelivanje piškota.
Poslužiti na sledeći način: Uzeti manje staklene posudice, prvo staviti piškote na dno pa kašičicom sipati sirup crvene boje, na to žuti krem, red piškota, pa red tamnog krema i tako do vrha.
Napomena: Ukoliko nemate navedeni liker drugi izbor je amareto, a treći rum. U tom slučaju nećete imati crvenu boju u kolaču.
Izvor: Vesna Laćarak /danas.rs
Tagovi: