Beogradski hotel „Kraun plaza” (Crowne Plaza) biće domaćin Dana indonežanske kuhinje koje organizuje ambasada ove zemlje od 25. februara do 2. marta. Specijalno za tu priliku stiže i poznati kuvar Vindedž Valentino Tengker, koji će se postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.
Zbog specifičnih geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija, indonežanska kuhinja jedna je od najraznolikijih i najpopularnijih u svetu, a rendang (pikantna govedina u kokosovom mleku) jedan od najpoznatijih specijaliteta. Ovo pikantno jelo potiče iz etničke grupe Minangkabau iz Indonezije, a običaj nalaže da se služi u svečanim prilikama i posebno cenjenim gostima.
Ukupno vreme potrebno za pripremu je oko dva sata, a oni koji ne uživaju u govedini ovaj egzotični specijalitet mogu praviti i sa teletinom. Način pripreme je potpuno identičan.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
650 g govedine bez kostiju (iseći na sitne kockice, oko 2cm)
5 kašika ulja
1 štapić cimeta dužine 5 cm
3 mlevena karanfilčica
3 zvezde anisa
4 mahune kardamona
1 stabljika limunove trave dužine 10 cm (ukloniti tvrd spoljašnji sloj i sitno iseckati)
1 kašičica indijskog šafrana
1 šolja kokosovog mleka (250 ml)
1 šolja vode (250 ml)
2 kašičice tamarind đusa ili soka od limete
6 listova kafir limete (veoma sitno iseći)
6 kašika kerisika (pasta od pečeniog rendaniog kokosa)
1 kašika palminog šećera (braon šećer može biti zamena)
1 kašičica soli
Sastojci za pikantni sos:
5 glavica mladog luka (sitno iseckati)
1 galangal (oko 3 cm)
3 limunove trave (samo beli deo)
5 čena belog luka
1 đumbir (oko 3 cm)
10-12 sušenih ljutih papričica (natopljene u toploj vodi i krupnije iseckane)
Način pripreme:
Foto: finecooking.com / brake.co.uk
Tagovi: