PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najukusnije jelo na svetu po anketi CNN-a

  • Objavljeno:
  • 24.2.2014

Beogradski hotel „Kraun plaza” (Crowne Plaza) biće domaćin Dana indonežanske kuhinje koje organizuje ambasada ove zemlje od 25. februara do 2. marta. Specijalno za tu priliku stiže i poznati kuvar Vindedž Valentino Tengker, koji će se postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.

 

Zbog specifičnih geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija, indonežanska kuhinja jedna je od najraznolikijih i najpopularnijih u svetu, a rendang (pikantna govedina u kokosovom mleku) jedan od najpoznatijih specijaliteta. Ovo pikantno jelo potiče iz etničke grupe Minangkabau iz Indonezije, a običaj nalaže da se služi u svečanim prilikama i posebno cenjenim gostima.

 

Ukupno vreme potrebno za pripremu je oko dva sata, a oni koji ne uživaju u govedini ovaj egzotični specijalitet mogu praviti i sa teletinom. Način pripreme je potpuno identičan.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

650 g govedine bez kostiju (iseći na sitne kockice, oko 2cm)

5 kašika ulja

1 štapić cimeta dužine 5 cm

3 mlevena karanfilčica

3 zvezde anisa

4  mahune kardamona

1 stabljika limunove trave dužine 10 cm (ukloniti tvrd spoljašnji sloj i sitno iseckati)

1 kašičica indijskog šafrana

1 šolja kokosovog mleka (250 ml)

1 šolja vode (250 ml)

2 kašičice tamarind đusa ili soka od limete

6 listova kafir limete (veoma sitno iseći)

6 kašika kerisika (pasta od pečeniog rendaniog kokosa)

1 kašika palminog šećera (braon šećer može biti zamena)

1 kašičica soli

 

Sastojci za pikantni sos:

 

5 glavica mladog luka (sitno iseckati)

1 galangal (oko 3 cm)

3 limunove trave (samo beli deo)

5 čena belog luka

1 đumbir (oko 3 cm)

10-12 sušenih ljutih papričica (natopljene u toploj vodi i krupnije iseckane)

 

Način pripreme:

 

  1. 1. Sve sastojke potrebne za pikantni sos iseckati i izmiksati u blenderu dok se ne napravi pire.
  2.  
  3. 2. Zatim zagrejati ulje u šerpi, dodati pikantni sos (u prethodnom koraku formiranu smesu), a zatim i cimet, karanfilčić, zvezdu anisa, kardamon i indijski šafran, a potom pržiti uz konstantno mešanje dok masa ne dobije tamnu boju i ne zamiriše.
  4.  
  5. 3. Dodati govedinu i sitno iseckanu limunovu travu i mešati jedan minut.
  6.  
  7. 4. Potom dodati i kokosovo mleko, tamarind đus i vodu i kuvati na umerenoj vatri uz često mešanje sve dok meso ne bude skoro kuvano.
  8.  
  9. 5. Zatim dodati sitno iseckane listove kafir limete, kerisik (pečeni rendani kokos), palmin ili braon šećer, a potom izmešati tako da se dobro sjedini sa mesom.
  10.  
  11. 6. Smanjiti temperaturu, pokriti šerpu poklopcem i  ostaviti da se krčka između sat i sat i po vremena, odnosno dok meso ne bude potpuno mekano, a sos ne bude gust.
  12.  
  13. 7.Posoliti po ukusu. Ako nije dovoljno slatko, dodati još šereća.
  14.  
  15. 8. Servirati odmah, idealno uz rastresiti kuvani pirinač. 

 

 

Foto: finecooking.com / brake.co.uk