Iako se najčešće pretpostavlja da najveća količina bačene hrane potiče iz ugostiteljskih objekata i supermarketa, istina je zapravo drugačija. Više od polovine hrane izbaci se iz domaćinstava, a takvo rasipanje nema samo pogubne efekte na kućni budžet, već i na našu planetu.
Bačena hrana je "krivac" za čak 8% od ukupnih emisija štetnih gasova koje uzrokuje čovek, jer su ogromne količine raznih resursa uložene za proizvodnju te hrane. Ali, ni tu nije kraj. Preračunajte samo koliko ste vi novca uložili u hranu koju ste bacili u toku poslednjih mesec dana, poslednje godine ili još bolje tokom proteklih nekoliko godina. Cifra bi vas zapanjila. Ali više ne mora i ne treba da bude tako.
Čak i vrlo male promene u našim navikama, koje su vrlo jednostavne i lako primenljive, mogu sačuvati bar polovinu hrane koju inače bacamo. Zato je od krucijalnog značaja da iskoristimo primere dobre prakse i savete kako da pravilno čuvamo hranu ili bolje iskoristimo namirnice. Te male i lake promene dovode do značajnih ušteda koje su dobre i našu okolinu, i za naš kućni budžet.
Jedan od najboljih načina da smanjimo količinu ostataka hrane je da planiramo obroke unapred i prilagodimo kupovinu namirnica nedeljnom planu ishrane. Kako to, naravno, nije lak zadatak, često se dešava da kupimo previše hrane i da nam ostane namirnica koje ne znamo kako da iskombinujemo, pa ih na kraju bacimo.
Stoga vam otkrivamo kako da maksimalno iskoristite namirnice koje najčešće bacate i pretvorite hranu koja bi inače propala u nova kulinarska otkrića i istovremeno uštedite novac, i to uz pomoć tri sjajna recepta iz IKEA kuvara za koje su vam potrebne namirnice koje najčešće ostaju neiskorišćene u domaćinstvu.
Potrebni sastojci za 3 osobe:
200g preostalog pirinča
½ konzerve pasulja
1½ luk
3 paradajza
2 zrela avokada
Ostatak veze korijandera
Šaka kuvanog krompira
Zemičke (ili preostali hleb!)
2 čena belog luka
Brašno
Paprika
SMAKRIK organsko ulje repice
Morska so
Crni biber
Način pripreme (potrebno vreme 1 sat):
Za burgere:
1. Dodajte jedan luk (iseckan), 2 čena belog luka (iseckanog), pola konzerve pasulja, oko 200 g kuvanog pirinča, ½ avokada, 1 kašičicu aleve paprike i dobar prstohvat soli i bibera u činiju i sve to izgnječite viljuškom.
2. Izgnječite pasulj do prave teksture (može da ostane i pokoje celo zrno), a potom oblikujte 3 burgera od oko 200g.
3. Zagrejte maslinovo ulje na tiganju koji se ne lepi, uvaljajte burgere u brašno i pecite ih oko minut sa svake strane, odnosno dok ne porumene.
4. Izvadite iz tiganja i pecite u rerni na 175˚C oko 15 minuta.
5. Ukoliko vam je preostalo nekog sira, izmrvite ga preko burgera pred kraj pečenja.
Za priloge
1. 10 minuta pre kraja pečenja, iseckajte ostatak avokada i ½ luka, a isto tako i paradajz i ostatke rukole/salate.
2. Na kraju tostirajte zemičke. Izvadite burgere iz pećnice, stavite ih preko zemički, a potom i dodatke i zatim na sve sipajte kašiku veganskog majoneza (recept u nastavku).
Za čips
Iseckajte krompir i zagrejte ulje na tiganju. Dodajte krompir i pržite nekoliko minuta. Izvadite rešetkastom kašikom i stavite da se ocedi na kuhinjskom ubrusu. Posolite morskom solju.
Za veganski majonez *opciono*
1. Pomešajte u činiji ili blenderu iseckan čen belog luka, 50ml sojinog mleka, nekoliko kašika jabukovog sirćeta i nekoliko kašika senfa (najbolje dižona).
2. Blendajte odnosno neprekidno mešajte, postepeno dodajući 150ml ulja u mešavinu. Mešajte ili blendajte dok ne dobiješ glatku smesu.
Potrebni sastojci za 2 osobe:
½ zelene tikvice
½ žute tikvice
½ luka
½ veze korijandera
1 crvena paprika
2 čena belog luka
Parče đumbira
Pregršt kineskog kupusa
Pregršt kuvanog krompira
400g kuvanog pirinča
2 jajeta
Malo vinskog pirinčanog sirćeta
Susamovo ulje
Seme susama
Način pripreme (potrebno vreme 30 minuta):
1. U voku srednje veličine zagrejte susamovo ulje (ili ulje repice) i tanko iseckajte sve povrće.
2. Najpre kratko propržite crni luk, a potom dodajte beli luk i đumbir.
3. Nakon što se to proprži oko 2 minuta na srednjoj vatri, dodajte tikvice i pržite dok ne omekšaju, a potom ubacite papriku i ponovite postupak.
4. Ubacite krompir, promešajte, a potom dodajte pirinač i malo pojačajte vatru. Mešajte dok pirinač ne počne da se lepi, a potom dodajte soja-sos i pirinčano sirće.
5. Pržite još 1 minut, a potom napravite mesta u sredini i tu dodajte 2 jajeta. Neka se jaja peku dvadesetak sekundi, a potom dodajte kineski kupus oko pirinča i pomešajte pržeći dok jaja ne budu gotova.
6. Servirajte odmah i pospite susamom i korijanderom.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
500g ALLEMANSRÄTTEN ćufti od povrća
4 kašike preostalog humusa
(domaćeg ili kupovnog)
2 prezrela avokada
4 mlada luka
½ veze mente
½ limuna
Tortilje
Maslinovo ulje
Morska so i biber
Način pripreme
(potrebno vreme 30 minuta):
1. Stavite tiganj na jaku vatru i propržite ćufte od povrća na maslinovom ulju.
2. Dok se ćufte prže, izgnječite avokado viljuškom i zagrejte tortilje u mikrotalasnoj.
3. Postavite tortilju ravno i preko pospite red izgnječenog avokada i humusa.
4. Kad su ćufte spremne, ocedite ih na ubrusu od suvišne masnoće. Iseckajte mladi luk, a potom i mentu. Pomešajte s maslinovim uljem , sokom ½ limuna i začinite solju i biberom, a potom tu mešavinu rasporedite preko tortilja.
6. Prepolovite ćufte i ravnomerno ih rasporedite po tortiljama, trudeći se da ne preterate, a potom ih čvrsto uvijte. Uvek možete i da ih umotate u papir da se ne bi raspadale u rukama!
Koru i ostatke povrća upotrebite da napravite ukusan bujon koji možete koristiti kao osnovu za druga jela. Dodajte vodu, blago obarite povrće, procedite i posolite. Za pripremu bujona možete koristiti i meso i morske plodove. Upotrebite ga odmah ili zamrznite kao kockice leda i koristite kasnije.
Preuzmite kompletan IKEA kuvar na srpskom jeziku i istražite i druge kreativne i korisne recepte. Videćete da priprema obroka od ostataka hrane može biti i te kako brza, kreativna i laka. I ne zaboravite da borba za bolji svet počinje kod kuće!
*** Ovaj tekst nastao je u saradnji sa kompanijom IKEA u cilju promocije i usvajanja održivih navika kod građana Srbije u okviru kampanje "Bolji svet počinje kod kuće".
Foto: IKEA
Tagovi: