Tokom Svetskog prvenstva u fudbalu malo šta može oduševiti muškarce više od direktnog prenosa zanimljive utakmice. Međutim, KUĆA STIL vam predstavlja recept koji će u drugi plan definitivno baciti sve osim neodoljivih krigla kolača.
Svaki kolač punjen je filom od Bejlisa i umotan u belu čokoladu za modeliranje kako bi ličio na kriglu piva, a ujedno i premazan slatkom pavlakom, tako da će ovaj specijalitet pružiti uživanje za sva čula.
Za celokupno spremanje i serviranje potrebno je manje od dva sata, ali izgled i ukus ove poslastice definitivno opravdava svaki uložen minut.
Potrebni sastojci:
Za kolač:
1 box chocolate cake mix-a
1 čaša vode
½ čaše biljnog ulja
3 jajeta
Za ganaš od Bejlisa:
150g polu slatke čokolade, sitno iseckane
½ čaše slatke pavlake
2 supene kašike šećera u prahu
2 supene kašike Bejlisa
Za čokoladni omotač i preliv:
800 g bele čokolade za modeliranje
zlatno žuta jestiva boja
30 g slatke pavlake ili šlaga
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na 170 stepeni.
2. Napravite miks za kolač koristeći vodu, ulje i jaja prema uputstvu sa pakovanja.
3. Poprskajte posuđe sprejom protiv lepljenja za pečenje. Treba istaći da je za pečenje potrebno koristiti dublje posude, čaše ili tegle zapremine 2,5 decilitara, a da je svaku posudu neophodno poprskati sprejom za pečenje protiv lepljenja. Ako preskočite ovaj korak kolači će se zalepiti i od izmrvljenog kolača nećete napraviti dobru kriglu.
4. Ravnomerno rasporedite smesu za kolač u posude.
5. Pecite 18-20 minuta dok čačkalica koju zabodete u centar kolača ne bude čista kad je izvučete.
6. Ohladite kolač 10 minuta, izvrnite posude da kolači ispadnu, a potom pustite da se ohlade.
7. Da biste napravili ganaš od Bejlisa sipajte iseckanu čokoladu, slatku pavlaku i šećer u prahu u vatrostalnu činiju. Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici 30 sekundi na najjačoj temperaturi i ostavite činiju da odstoji u pećnici jos 3 minuta.Izvadite i dobro izmešajte. Ako se čokolada nije istopila, zagrejte još koji put po 10 sekundi, mešajući između grejanja. Na kraju dodajte Bejlis i izmešajte. Ganaš je inače aromatizovani čokoladni krem koji se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača, a u koju se može dodati i neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na hladnom stegao.
8. Isecite vrhove kolača da budu iste veličine i uzmite nožić za vađenje semenki iz jabuka ili običan nož kako bi izvadili nešto sredine kolača, a potom sipajte malo ganaša u svaki.
9. Izdubite sredinu kolača koristeći nožić za vađenje semenki ili običan nož.
10. Sipajte ganaš od Bejlisa u sredinu svakog kolača.
11. Obojite 500g čokolade za modeliranje u jestivu zlatno žutu boju.
12. Istanjiti trake dobijene od bele čokolade do debljine od 3 mm na nelepljivoj površini (ili dasci za sečenje posutoj tankim slojem šećera u prahu). Isecite trake da budu pola cm šire od visine kolača, a dužina trake da odgovara obimu kolača.
13. Utisnite drveni štapić u trake na rastojanju od 12 mm stvarajući tako udubljenja u krigli i ostavite prostor od 1 cm bez udubljenja kod dna krigle.
14. Obmotajte trake oko kolača i izgladite spojeve vodom ili istopljenom čokoladom.
15. Od preostale bele čokolade za modeliranje napravite drške za krigle.
16. Pred serviranje u krigle sipajte šlagili slatku pavlaku.
Živeli!
Tagovi: