Kada otvorimo flašu, kiseonik dolazi u dodir s vinom i uzrokuje da ono oksidira. To utiče na kvalitet vina, njegov ukus se menja, aromatična svojstva isparavaju. Ali, taj proces ne traje uvek isto i zavisi od vrste vina. U svakom slučaju, važno je da flašu dobro zatvorite pampurom ili vakumskim zatvaračem pre nego što je odložite na hladno.
Belo vino uglavnom ima najbolji ukus tog dana kada je otvorena boca. Već narednog dana možete primetiti kako njegova aroma postaje slabija. Zato belo vino možete čuvati do dva dana, a vina bogatija kiselinama, poput rizlinga, jedan dan duže.
Što više kiselina i tanina vino sadrži, to će duže trajati. Svetla crvena vina je najbolje upotrebiti u roku od dan ili dva. Tamnija crvena mogu trajati nešto duže – tri do četiri dana.
Kada je reč o penušavim vinima, vreme igra važnu ulogu jer vino će biti najlepše čim izleti pampur. Ali i u ovoj kategoriji postoje razlike među vrstama: šampanjac ili kava (cava) trajaće malo duže nego na primer, proseko.
Slatka vina obično traju dva dana pre nego što izgube aromu i miris. "Pojačana vina" kao što su porto, šeri i madera zadržaće ukus malo duže nakon otvaranja boce. Da biste što duže održali svežinu odložite zatvorenu flašu na suvo i hladno mesto.
Tagovi: