Sočna pileća krilca savršena su i za zabavu u prirodi, posluženje na dečijem rođendanu, kao grickalica uz film, ali i kao glavno jelo. Ukusna marinada od soja sosa inspirisana je azijskom kuhinjom, dok sok od narandže, med i smeđi sećer stvaraju slatku, sočnu, gotovo karamelizovanu koricu.
Ovaj jednostavan recept predviđen je za deset porcija, sprema se brzo, za svega sat i deset minuta, ali računajte i na vreme mariniranja mesa koje je bar osam sati ili preko noći.
1,8 kg pilećih krilaca
Za marinadu:
100 ml svetlog soja sosa
125 ml soka od narandže
100 g meda
80 g smeđeg šećera
1 kašičica miksa začina za piletinu u prahu
40 ml susamovog ulja
1. U većoj posudi pomešajte sve sastojke za marinadu.
2. Stavite pileća krilca u marinadu i ostavite da se marinira preko noći.
3. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a zatim malo smanjite temperaturu.
4. Stavite krilca i marinadu u pleh ili tepsiju, vodeći računa da su ravnomerno raspoređena i prekrivena marinadom.
5. Pecite krilca u rerni otprilike jedan sat, mešajući ih na svakih desetak minuta kako bi se pekla ravnomerno.
6. Tečnost iz marinade će ispariti malo tokom pečenja, ali ukoliko je meso već kuvano, ali nije jos dobilo lepljivu koricu, odvadite marinadu u sud i kuvajte dok se ne napravi sirup.
7. Izvadite krilca iz rerne, prelijte ih sirupom i poslužite odmah.
Foto: greatbritishchefs.com / food.com / mykitchenjourney.blogspot.com
Tagovi: