Otkrivamo vam recept za neobično i ukusno jelo - juneći pauflek sa pireom od pečuraka, slaninom i krompirima, začinjen majčinom dušicom. Ovo glavno jelo priprema se za 55 minuta, s tim što je potrebno i šest i po sati prethodne pripreme, pa se najčešće priprema za posebno značajne prilike.
Kuvar Kevin Mangeolles otkriva recept za sočno i ukusno začinjeno jelo koje, uz malo veštine serviranja, izgleda vrlo elegantno. Juneći bujon meso čini sočnim, a majčina dušica i sušene pečurke daju mu specifičan ukus. Savršen prilog su krompiri i pire od pečuraka. Trud će se isplatiti, jer će vaši gosti sigurno biti oduševljeni.
Potrebni sastojci (za 6 osoba):
Za junetinu:
2 kg paufleka
5 g listova majčine dušice
2 čena belog luka, oljuštenog i iseckanog na listiće
Ulje
So
Biber
25 g maslaca
Za pire od pečuraka:
500 g šampinjona
2 čena belog luka
100 g putera
5 g majčine dušice
50 g suvih pečuraka, natopljenih u 100 ml vode
Malo mleka
Za pečeni krompir:
4 velika krompira
100 g pržene slanine, sitno seckane na kockice
2 mlada luka, sitno seckana
Ulje
1 kockica butera
Za goveđi bujon:
1 l goveđe supe
10 g listova majčine dušice, seckane
75 g suvih pečuraka
3 paradajza, seckana
3 belanca
10 g soli
Za serviranje:
1 mala veza mlade šargarepe
Malo zelene salate, iseckane na trake
100 g putera
Način pripreme:
1. Odstranite masnoću sa paufleka. Deo koji uklonite iskoristite za dinstanu teletinu.
2. Čvrsto urolajte meso, da se sjedini, a zatim isecite na šnicle.
3. Stavite komad govedine predviđen za dinstanje u vakuumsku kesu, dodajte majčinu dušicu i beli luk iseckan na listiće.
4. Zatvorite kesu i kuvajte na pari na oko 80° C tokom 4 sata.
5. Kada je spremno, izvadite meso iz kese, uklonite beli luk i majčinu dušicu, a zatim presecite govedinu na pola. Urolajte čvrsto i stavite u frižider.
6. Začinite šnicle u vrelom tiganju sa malo ulja i pecite sa obe strane.
7. Isecite kuvanu govedinu na komade od 3 cm i dodajte ih šniclama u tiganj zajedno sa puterom. Kada su šnicle gotove, izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mestu.
8. Za pripremu pirea od pečuraka, zagrejte rernu na 150° C.
9. Stavite sve sastojke predviđene za pire od pečuraka u posudu, a zatim pokrijte folijom i stavite u rernu na 1 sat.
10. Napravite pire i, ako je potrebno, procedite kroz sito, a zatim ponovo zagrejte sa malo mleka.
11. Za pripremu krompira, najpre zagrejte rernu na 200° C.
12. Pecite krompir oko sat vremena ili dok ne omekša.
13. Ispržite slaninu, prethodno isečenu na kocke.
14. Odvojte meso od krompira i pomešajte sa slaninom i seckanim lukom. Zatim napravite prstenove 5 cm u prečniku i 2 cm debljine.
15. Pred služenje, propržite kolutove krompira u malo maslaca i ulja dok ne porumene sa obe strane.
16. Za goveđi bujon, pomešajte sve sastojke zajedno u posudu, ostavite da proključa zatim smanjite vatru da krčka. Kuvajte sat i po vremena. Na kraju procedite.
17. Blanširajte nekoliko mladih šargarepa, a zatim ogulite kožu i dodajte 100 g maslaca u 100 ml vode i zagrejte. Iseckajte zelenu salatu na trake.
18. Za serivranje, stavite pire od pečuraka na tanjir.
19. Zatim stavite kuvanu govedinu preko pirea. Isecie stek i stavite krompir. Stavite male šargarepe i salatu na tanjir i poslužite. Prijatno!
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: