Otkrivamo vam recept za pripremu sočne jagnjetine sa rižotom i parmezanom. Predlažemo vam i nekoliko trikova za serviranje, a to sve koristeći zdrave sastojke – divlje pečurke, spanać i peršun. Recept za glavno jelo delo je kuvara Kris Horidža (Chris Horridge), lako se pravi a za pripremu je potrebno sat vremena, plus sat vremena koje je potebno da meso odstoji.
Ova izuzetan recept sa jagnjećim butom, kuvara Chris Horridge kombinuje kremasti rižoto sa parmezanom i sočnu jagnjetinu za fantastičnu večeru. Ovo jelo od jagnjetine obogaćeno je ukusom divljih pečuraka, spanaća i pečenog mladog luka.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
Za pripremu jagnjećeg buta:
2 jagnjeća buta
1 kašika maslinovog ulja
10 g maslaca
2 čena belog luka, oljuštena i iseckana
1 grančica ruzmarina, izdvojenih listova i sitno seckanih
Za pripremu rižota sa parmezanom:
20 g maslaca
20 g mladog crnog luka, sitno seckanog
100 g pirinča za rižoto
375 ml vode
100 g rendanog parmezana
1 kašika ulja od tartufa
So
Crni biber
Za pripremu spanaća:
400 g spanaća
10 g maslaca
Za pripremu pečenog luka:
4 oljuštena mlada crna luka
maslinovo ulje
So
Za pripremu pečuraka:
50 g divljih pečuraka
20 g maslaca
Za serviranje:
1 šaka peršuna
10 crnih maslina
Način pripreme:
1. Izvadite meso iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi jedan sat. Za to vreme rastopite maslac na srednjoj toploti i propržite luk 2 minuta, tako da ne potamni. Dodajte pirinač preko luka i kuvajte još 2 minuta.
2. Prelijte preko polovine vodom i ostavite da se krčka. Začinite solju i biberom. Smanjite temperaturu i kuvajte polako 14 minuta, dodajući vodu postepeno i pritom začinite po želji.
3. Skinite sa vatre, dodajte parmezan i ulje od tartufa. Blago promešajte plastičnom špatulom. Sipajte u posudu i ostavite pokriveno sve dok ne bude vreme za služenje.
4. Zagrejati rernu na 180° C. Umešajte 4 crna luka u malo maslinovog ulja i soli, a zatim pecite u rerni 45 minuta dok ne omekšaju. Izvadite ih iz rerne i ostaviti da se ohlade pre nego što ih isečete na pola.
5. Zagrejte rernu na 180° C i tako je pripremite za pečenje jagnjetine. U vatrostalnoj posudi pecite jagnjetinu na visokoj temperaturi sa jednom kašikom ulja, dok ravnomerno ne dobije boju.
6. Dodajte komad putera i nastaviti da kuvate dok se lepo ne karamelizuje, što bi trebalo da bude otprilike za 3-4 minuta.
7. Začinite. Pecite u pećnici 5 minuta. Dodajte beli luk i ruzmarin preko jagnjetine. Ostavite na tanjiru u soku u kom se peklo meso.
8. Stavite spanać na maslac. Osušite dobro, ocedite višak vode.
9. Zagrejte rižoto u tiganju, dodajući malo vode ako je potrebno, a zatim lagano kuvajte dok ne postane toplo i dok ne postane konzistentno kao pirinčani puding.
10. U malom tiganju, rastopite maslac na srednjoj do visokoj toploti. Kada počne da peni, dodajte pečurke i propržite dok ne porumene, a zatim pomerite sa toplote. Isecite masline na listiće i postavite ih na tiganj da se proprže.
11. Stavite rižoto na tanjir i postavite liniju spanaća na vrh. Isecite jagnjetinu na kriške i začinite svako parče, a zatim stavite preko spanaća. Pospite pečurke i masline, a zatim okolo lagano pospite sok u kome se kuvalo meso. Pospite seckanim peršunom i poslužite. Prijatno!
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: