PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hrskava pastrmka u sosu od limuna

  • Objavljeno:
  • 21.5.2014

Rudolf van Vin je oduvek želeo da postane kuvar. Završio je kulinarsku školu u Bredi, radio je kao glavni kuvar u Švajcarskoj, specijalizovao se za poslastičarske proizvode i radi kao kuvar Stichting Vakbekwaamheid Horeca – što je najviša pohvala koju jedan Holanđanin može da dobije.

Već 12 godina je jedan od najpopularnijih holandskih televizijskih kuvara, vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24KITCHEN, a u najuspešnije projekte ubraja serijal „Putujuća pekara”. Ova pekara daje 10% svojih prihoda u dobrotvorne svrhe.

 

U humanitarni karakter ovog kuvara mogu da se uvere i građani Srbije, jer od juče Rudolf van Vin zajedno sa kuvarima hotela Slavija sprema večeru za oko 400 majki sa decom koje su smešteni u ovom hotelu nakon evakuacije iz poplavljenih područja.

 

Predstavljamo vam jedan od specijaliteta kuvara koji je zaslužio poštovanje i naklonost cele nacije.  

 

 

Potrebni sastojci

 

Za sos:

 

1  limun

50 ml belog vinskog sirćeta

80 g šećera

0.5 kašičice soli

0.5 kašičice kurkume

1 kašika krompirovog skroba ili gustina

150 ml vode

1 kora od pola limuna

 

Za pastrmku:

 

2  ljutike

8 fileta pastrmke

100 g kukuruznog brašna

60 g kukuruznih pahuljica

1 kašika ribljeg sosa (nam pla)

čili sos

 

Za garnirung:

 

1  crvena paprika

1  zelena paprika

0.5  šargerepe

grašak šećerac (sa jestivom mahunom)

trstike

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte fritezu na 180ºC.

 

2. Iscedite limun i dobijeni sok pomešajte sa 150 ml vode i svim sastojcima za sos izuzev limunove kore.

 

3. Stavite sos da proključa uz neprestano mešanje.

 

4. Smanjite temperaturu, isecite limunovu koru na tanke trake i dodajte u sos. Neka se sos kuva još nekoliko minuta.

 

5.  Iskošeno isecite ljutiku na kolutove. Isecite filete pastrmke na komade, uvaljajte ih u kukuruzno brašno i kratko propržite.

 

6. U vrućem voku uz brzo mešanje propržite kukuruzne pahuljice, dodajte ljutiku i pastrmku i začinite po ukusu ribljim sosom i čili sosom.

 

7. Služite ribu na tankom sloju sosa i ukrasite tanko isečenim paprikama, šargarepom, graškom šećercem i grančicama trstike.

 

Izvor: 24kitchen.rs