PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dimljena pačetina u sosu od brusnice i klementina

  • Objavljeno:
  • 26.12.2014

Isprobajte novi slasni recept neobičnog ukusa - dimljenu pačetinu sa hrskavim krutonima od pačećih srca, u sosu od klementina i brusnica. Za pripremu ovog predjela biće vam potrebno sat i po vremena, plus vreme potrebno za mariniranje i kuvanje.

 

Recept za ovu slasnu salatu delo je kuvara Džejmsa Makenzija (James Mackenzie), a dovoljna je da poslužite četiri osobe. Pun ukus dimljene pačetine i prženih pačjih srca savršeno je uklopljen sa voćnim ukusima, što ga čini zanimljivim jelom kojim su gurmani potpuno oduševljeni.

 

Za ovaj recept predviđena je dimljena pačetina koju možete kupiti gotovu ili je sami dimiti. Ako se odlučite da je sami dimite, možete to učiniti u aparatu predviđenom za ovu svrhu, ili samostalno od posuda napraviti sistem kojim će se meso dimiti na pari. Kupovna varijanta biće mnogo brža i jednostavnija.

 

Potrebni sastojci: 

 

Dimljena divlja pačetina

 

4 komada pačećih grudi

50 g soli

1 kašičica bobica kleke, smrvljene

2 klementine (potrebna je samo narendana kora)

 

Pačeća srca

 

12 pačećih srca

200 ml soka od pomorandže

100 g prezli

50 g brašna

2 jajeta (lagano umućena)

Biljno ulje (za prženje)

 

Sos od brusnice i klementine

 

1 kesica svežih brusnica

100 g šećera u kocki

1 prstohvat šafrana

1 kardamom (potrebno samo mrvljeno seme)

4 klementine

 

Salata

 

75 g brusnice (polusušene)

100 g listova salate

4 klementine

1 kašika seckanog vlašca

4 parčeta pršute (iscepkane na komade)

 

 

Način pripreme:

 

1. Najpre pripremite pačetinu za dimljenje. Pomešajte sa solju, klekovim bobicama i rendanom korom klementine, a zatim tu smesu dobro utrljajte u pačeće grudi. Prekrijte i stavite u frižider da se marinira najmanje 2 sata.

 

2. Izvadite pačetinu iz frižidera, isperite so i mešavinu i posušite kuhinjskim papirom. Dimite meso u aparatu za dimljenje ili na pari, ili koristite kupovnu dimljenu pačetinu. Ako dimite meso, petnaestak minuta će biti dovoljno. Kada je dimljeno po vašem ukusu, uklonite ga sa vatre i ostavite sušač sa mesom unutra da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, pokrijte ga i stavite u frižider do trenutka pripreme i serviranja.

 

3. Za pripremu krutona od pačećih srca, uklonite žile sa mesa i dodajte ih u tiganj sa sokom od pomorandže. Stavite poklopac na šerpu i lagano kuvajte oko 3 sata dok ne omekšaju.

 

4. Izvadite ih iz tiganja i ostavite da se ohlade, a zatim isecite svako srce na pola. Uvaljajte u brašno, jaje i prezle, a zatim stavite sa strane dok ne budete krenuli da ih pržite.

 

5. Za slatki sos, isecite klementine i dodajte delove sa preostalim sastojcima potrebnim za sos, a zatim kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri ili dok se komadići ne raspadnu. Ispasirajte kroz sito, razdvajajući kuvano voće i sok.

 

6. Vratite tečnost u šerpu i ukuvajte je na visokoj temperaturi, mešajući neprestano sve dok ne postane viskozna i sirupasta. Iseckajte kuvano voće, zatim ubacite u sirup i ostavite da se ohladi.

 

7. Ispržite u fritezi ili dubokom ulju na 180°C pačeća srca dok ne postanu zlatna i hrskava. Ostavite ih da se ocede na kuhinjskom papiru i začinite solju.

 

9. Za aranžiranje ove zanimljive salate, iseckajte klementine i stavite u činiju. Iseckajte pačeće grudi jako fino i stavite ih u posudu sa sa pršutom, vlašcem i seckanim listovima salate. Začinite po želji sirćetom i maslinovim uljem. Postavite slojeve salate na svaki tanjir. Prekrijte pačećim srcima, fino poređajte sve sastojke, a sos servirajte pored.

 

Uživajte u izgledu i ukusu novog recepta!

 

 

Ukoliko želite da upotpunite svoju trpezu, predlažemo vam da uz ovaj specijalitet napravite poslasticu koja će idealno razveseliti prazničnu trpezu i zasladiti vaše goste – ukusne raznobojne makaronse.

 

Foto: greatbritishchefs.com