Praznici su vreme za uživanje, a uživanje je potpuno samo ako veći deo dana ne provedete u pripremama. Zato vam predstavljamo brze, a fantastične gastro predloge koji će vas oduševiti.
U kombinaciji sa pršutom svako jelo postaje ukusnije, a ako se tome doda i parmezan, čak i obični štapići od testa postaju prava poslastica.
Sastojci:
30 štapića
350 g tanko sečene pršute
40 g rendanog parmezana
Način pripreme:
Svaki štapić umotajte pršutom i stavite na pleh. Pospite parmezan preko štapića i pecite u rerni na visokoj temperaturi 1 do 2 minuta dok se sir ne otopi.
Povrće nikad nije izgledalo primamljivije!
Sastojci:
2 glavice brokolija
100 g borovnica
3 rotkvice
desetak asparagusa
pola šargarepe
čeri paradajz
Način pripreme:
Podelite glavicu brokolija na cvetove i vrhove asparagusa i kuvajte ih 4 do 5 minuta. Isecite rotkvice i šargarepu na tanke kolutiće. Od kolutića šargarepe nožem izrežite zvezdice. Kada se brokoli i asparagus ohlade, aranžirajte ih na tacni – od brokolija napravite grane, a od asparagusa stablo jelke. Dekorišite jelku ukrasima od šargarepe, rotkvica, borovnica i čeri paradajza. Višak sastojaka poslužite u zasebnim činijama uz jelku.
Salata od kelja i sočiva još je ukusnija kada se servira u hrskavim korpicama od tortilje.
Sastojci:
2 tortilje od 15 centimetara
40 g crnog luka, iseckanog
2 čena belog luka, sitno seckanog
150 g sočiva iz kozerve, ispranog i isceđenog
50 g crvene paprike, iseckane
50 g zelene paprike, iseckane
1 supena kašika izrendane kore limuna
½ kašike pavlake
prstohvat morske soli
kokosovo ulje
1 mali avokado, iseckan na kockice (opciono)
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Isecite tortilje na osam jednakih delova. Podmažite pleh za mini mafine i u svaku rupu stavite jedan deo tortilje. Peći 5 do 10 minuta u zavisnosti koliko žeite da budu hrskave.
Dok se tortilje peku, na malo ulja ispržite crni i beli luk. Dodajte iseckan kelj i dinstajte dok ne omekša. Zatim dodajte sočivo i papriku i dinstajte još nekoliko minuta.
Sklonite sa vatre i dodajte limunovu koru, so i pavlaku. Promešajte drvenom kašikom i sipajte salatu u tortilje.
Dekorativno predjelo od sira je toliko jednostavno pripremiti da recept nije potreban. Dovoljno je da iseckajte omiljene vrste sira i sa tri grozda grožđa aranžirate predjelo u obliku jelke.
Foto: thecozycook.com / goodhousekeeping.com / marijasmine.com / isugarcoatit.com
Tagovi: