PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Četiri dekorativna i brza praznična predjela

  • Objavljeno:
  • 20.12.2015

Praznici su vreme za uživanje, a uživanje je potpuno samo ako veći deo dana ne provedete u pripremama. Zato vam predstavljamo brze, a fantastične gastro predloge koji će vas oduševiti. 

 

Štapići sa pršutom i parmezanom

 

U kombinaciji sa pršutom svako jelo postaje ukusnije, a ako se tome doda i parmezan, čak i obični štapići od testa postaju prava poslastica.

 

Sastojci: 

          

30 štapića

350 g tanko sečene pršute

40 g rendanog parmezana

 

Način pripreme:

 

Svaki štapić umotajte pršutom i stavite na pleh. Pospite parmezan preko štapića i pecite u rerni na visokoj temperaturi  1 do 2 minuta dok se sir ne otopi.

 

                           

 

Novogodišnja brokoli salata

 

Povrće nikad nije izgledalo primamljivije!

 

Sastojci:

 

2 glavice brokolija

100 g borovnica

3 rotkvice

desetak asparagusa

pola šargarepe

čeri paradajz

 

Način pripreme:

 

Podelite glavicu brokolija na cvetove i vrhove asparagusa i kuvajte ih 4 do 5 minuta. Isecite rotkvice i šargarepu na tanke kolutiće. Od kolutića šargarepe nožem izrežite zvezdice. Kada se brokoli i asparagus ohlade, aranžirajte ih na tacni – od brokolija napravite grane, a od asparagusa stablo jelke. Dekorišite jelku ukrasima od šargarepe, rotkvica, borovnica i čeri paradajza. Višak sastojaka poslužite u zasebnim činijama uz jelku.

 

 

Korpice od kelja i sočiva

 

Salata od kelja i sočiva još je ukusnija kada se servira u hrskavim korpicama od tortilje.

 

Sastojci:

 

2 tortilje od 15 centimetara

40 g crnog luka, iseckanog

2 čena belog luka, sitno seckanog

150 g sočiva iz kozerve, ispranog i isceđenog

50 g crvene paprike, iseckane

50 g zelene paprike, iseckane

1 supena kašika izrendane kore limuna

½ kašike pavlake

prstohvat morske soli

kokosovo ulje

1 mali avokado, iseckan na kockice (opciono)

 

Način pripreme:

 

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Isecite tortilje na osam jednakih delova. Podmažite pleh za mini mafine i u svaku rupu stavite jedan deo tortilje. Peći 5 do 10 minuta u zavisnosti koliko žeite da budu hrskave.

Dok se tortilje peku, na malo ulja ispržite crni i beli luk. Dodajte iseckan kelj i dinstajte dok ne omekša. Zatim dodajte  sočivo i papriku i dinstajte još nekoliko minuta.

Sklonite sa vatre i dodajte limunovu koru, so i pavlaku. Promešajte drvenom kašikom i sipajte salatu u tortilje.

 

 

Jelka od četiri vrste sira

 

Dekorativno predjelo od sira je toliko jednostavno pripremiti da recept nije potreban. Dovoljno je da iseckajte omiljene vrste sira i sa tri grozda grožđa aranžirate predjelo u obliku jelke.

 

 

Foto: thecozycook.com /  goodhousekeeping.com / marijasmine.com / isugarcoatit.com