Šest od 10 ljudi bira destinacije prema ponudi hrane, a više od polovine na putovanjima obilazi pijace i lokalne restorane, pokazuje istraživanje sajta Booking.com u kojem je učestvovalo na 50.000 "putoholičara".
Apetiti se menjaju, zbog čega sve više mladih putuje sa željom da otkriju skrivena mesta u kojima se kuva domaće. Nije ih strah da eksperimentišu sa neobičnim ukusima, pa se sve češće odlučuju za gurmanske ture.
Booking.com navodi da je jugoistok Azije meka za one kojima čulo ukusa kreira listu željenih geografskih dužina i širina. Najpopularnija hrana među njima su dim sum, rezanci i tradicionalna supa - fo, piše Punkufer.
11 najpopularnijih svetskih destinacija za probanje lokalne hrane su:
1. Ipoh, Malezija
2. Kaošiung, Tajvan
3. Nagoja, Japan
4. Džohor Bahru, Malezija
5. Žoao Pesoa, Brazil
6. Ho Ši Min, Vijetnam
7. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
8. Kolmar, Francuska
9. Lima, Peru
10. Katanija, Italija
11. Beograd, Srbija
Koja je vaša omiljena domaća hrana u Sarajevu i Beogradu? I koji su restorani vaš prvi izbor?