Od mešanja stilova kuvanja do zdravih sastojaka, sa sigurnošću tvrdimo da će mnoge stavke sa ove liste postati stalni deo vašeg načina ishrane čak i posle 2021 godine. Koji trend ćete prvo probati? Pogledajte listu i inspirišite se.
Nakon stresne 2020. godine, mnogi ljudi su se više nego ikad okrenuli ishrani kao sredstvu za komfor, blagostanje i zajednicu. Stoga trendovi u kuvanju 2021. godine ukazuju na opšti cilj boljeg zdravlja naših tela, planete ali i novčanika.
Karantinsko kuvanje i sastavljanje kraj s krajem 2020. godine je nateralo ljude da se podsete sastojaka i namirnica koje su već imali pri ruci. Uz sjajne recepte koji su doživeli svoju popularnost tokom epidemije i osrednje opskrbljene police sa namirnicama, ljudi su naučili kako da sastojke iz svojih ostava, konzerviranu i suvu hranu pretvore u zasitna, ukusna jela, što je definisalo prvi trend u 2021. godini.
Hrana i hranljivi sastojci igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju celokupnog mentalnog i kognitivnog zdravlja. Nakon duge i naporne 2020. godine, mentalno zdravlje nikada nije bilo važnije.
Ne može se poreći da kada vaše telo pothranjujete to može ostaviti trajne efekte. Upravo zbog toga prehrana za um i telo je u fokusu kao rastući trend ove godine. Postoji toliko divnih sastojaka i superhrane koji mogu poboljšati vaše raspoloženje, ublažiti anksioznost, boriti se protiv depresije i poboljšati vaše mentalno zdravlje.
Povezane vesti:
Hrana od koje ćete biti pametniji
Nisu svi spremni ili voljni da pređu na potpunu biljnu ishranu, zbog čega je trend „fleksitarnog“ jedenja takođe u porastu. Koncept fleksitarizma je jednostavan: meso postaje hrana s vremena na vreme ili samo vikendom, a ne deo vašeg redovnog obroka. Čak i neznatno smanjenje potrošnje mesa pokazalo se da je sveukupno bolje za našu okolinu i opšte zdravlje, čineći ovo jednim od najvećih trendova u kulinarstvu za 2021.
Keto je u velikoj meri vratio ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Sa raznovrsnim sastojcima koji zamenjuju recepte na bazi pirinča i brašna i dalje se možete prepustiti svojim omiljenim poslasticama.
Povezane vesti:
5. Hrana sa manje otpada
Uz sve veću zabrinutost zbog klimatskih promena, svesniji smo nego ikad donošenja ekološki svesnih odluka o kupovini proizvoda. Ovo je, naravno, ušlo na scenu hrane, čineći niski ili nulti otpad jednim od nadolazećih trendova u 2021 godini.
Kupovina hrane sa manje otpada znači drastično smanjivanja nepotrebnog pakovanja (posebno plastično) i prepraviti ostatke hrane koji su prethodno mogli da završe u kanti (poput stabljika brokolija, vrhova šargarepe i kore krompira). Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti kuhinjski otpad, a svaki korak u ovom smeru odličan je način za pokretanje ovog ključnog prehrambenog trenda.
Povezane vesti:
Neverovatna kuhinja koja pokreće samu sebe zahvaljujući ostacima hrane (VIDEO)
Kuvar koji osvaja svet: Tri neodoljiva recepta od hrane koju inače bacate
Postoji toliko pristupa tradicionalnim načinom kuvanja iz celog sveta, da nije ni čudo što je ovaj fuzijski način kuvanja postao vodeći trend u 2021. godini. Nazvana još međukulturna ili fuzijska kuhinja nije novi koncept, ali vreme za kreativnost i inovacije u hrani je definitivno stiglo. Poigrajte se sa fuzijom ukusa sastojaka poput meksičko-korejskog, kinesko-peruanskog i još mnogo toga, jer su mogućnosti ogromne i uzbudljive.
Još jedan trend rođenja u karantinskom kuvanju, 2020. godina je bila godina u kojoj smo svi naučili kako da pečemo domaći hleb. Sada kada se situacija pomalo smiruje, mnogi ljudi shvataju koliko zdrav, ukusan i nekomplikovan sveže pečeni domaći hleb može biti. Od ljutog testa, preko obilne raži do klasičnog belog, domaći hleb definitivno ostaje kao stalni trend u kuvarstvu i u toku 2021 godine.
Tagovi: