Svi znamo da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, i redovno vežbanje.
Ali, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebalo bi da ih koristimo prilikom pripremanja hrane.
Reč je o začinima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je reč o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja tumora ili prevenciji razvijanja srčanih bolesti.
Poznata kao indijsko zlato, kurkuma ima snažna medicinska svojstva koja mogu da eliminišu štetne materije iz našeg tela. Ali, ono što je još važnije, jeste da poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti. Pomaže i pri smirivanju simptoma artritisa, kao i Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Ovaj začin poboljšava varenje, smanjuje zatvor i brojne druge probleme u vezi sa digestivnim traktom. Istraživanja su pokazala da je dobar i kod prevencije raka, ali i lečenju, da pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rešavanja zavisnosti od cigaretama i problemima sa štitnom žlezdom.
Ovaj začin najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže i u prevenciji raka, srčanih udara, kao i trovanja hranom.
Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se nalazi u biljkama poput šargarepe i celera. Dokazano je da smanjuje holesterol, depresiju i anksioznost, a poboljšava pamćenje i povećava libido.
Olakšava i podstiče varenje, ublažava nadutost i želudačne tegobe, i sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog dejstva se koristi i kod lečenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.
Tagovi: