Umetnost pravljenja kokedame dolazi iz Japana i podrazumeva metod gajenja biljke van saksije, u kugli od zemlje i mahovine. Njen naziv potekao je od njenog interesantnog sastava – mahovina (koke), i dekorativnog izgleda – kugla (dama).
Ove biljke atraktivnog izgleda mogu biti izložene na keramičkim ili drvenim tacnama, ili se mogu okačiti, a naročito efektno će izgledati u grupi.
Za izradu kokedame se tradicionalno koristi bonsai, ali možete koristiti bilo koju biljku sa manjim korenskim sistemom, koja voli hlad ili delimičan hlad. To je bitno zbog mahovine kojom je koren obložen, koja ne podnosi dobro direktnu izloženost suncu.
Biljka
Mešavina za bonsai (treset 30% , glina 20%, pesak 20%, crnica 30%)
Mahovina (preporuka: zlatna mahovina – sfagnum)
Kanap ili deblji konac
Činija
Rukavice
1. Izvadite biljku iz saksije i rastresite suvišnu zemlju oko korena.
2. Nakvasite mahovinu i njom obložite korenje biljke.
3. Stavite mešavinu za bonsai u činiju i dolivajte po malo vode dok ne počne da se lepi, kako biste mogli da formirate kuglu a da se ne raspadne.
4. Prekrijte mešavinom zemlje koren biljke koji je obložen mahovinom. Rukama pažljivo oblikujte zemlju u sferni oblik.
5. Nanesite još jedan sloj mahovine preko zemlje, ravnomerno je raspoređujući.
6. Kanapom učvrstite mahovinu tako što ćete ga obmotavati oko kugle. Možete kreirati pravilne obrasce od kanapa ili ga obmotavati bez nekog posebnog reda. Ukoliko vam se ne dopada to što je kanap uočljiv, koristite konac u boji mahovine.
Foto: homedit.com
Tagovi: