Predstavljamo vam tri recepta za ukusne bruskete, koji se mogu praviti sa najrazličitijim namirnicama. Pri tom, osnova za sve bruskete je potpuno identična – prepečen ili istostiran hleb. Prelivi i dodaci su različiti i možete ih kombinovati po sopstvenom ukusu.
Za savršene bruskete prethodno zagrejte pećnicu ili toster na srednju jačinu. Isecite hleb na parčiće debljine jedan centimetar i premažite maslinovim uljem i njih i posudu u kojoj ćete ih peći. Prepecite otprilike 2 minuta svaku stranu. Zatim ih skinite sa toplote i premažite prepolovljenim čenom belog luka i prelijte sa još maslinovog ulja. Potom im dodajte ukuse po želji.
1. Brusketi sa mocarelom i paradajzom
Potrebne namirnice:
1 crveni paradajz
1 žuti paradajz
1 češanj belog luka
50 g mocarele, fino seckane na kockice
3 velika lista svežeg bosiljka, sitno iseckana
Način pripreme:
Oljuštite paradajz i iseckajte ga na fine kockice. U činiji ih sjedinite, izmrvite beli luk vrlo sitno i pomešajte. Dodajte mocarelu i umeštajte bosiljak. Zatim poređajte na bruskete.
2. Brusketi sa parmezanom i pršutom
Potrebni sastojci:
1 kašika isecknog lista peršuna ili rukole
2 kašičice balzamiko sirćeta
4 kriške pršute, iseckane na trake
80 gr parmezana
Način pripreme:
Pospite peršunom ili rukolom bruskete, pa raspršite po njima 1 kašičicu balzamiko sirćeta. Prekrijte pršutom, pa preko izrendajte sir na trake. Na kraju poprskajte preko još jednu kašičicu balzamiko sirćeta.
3. Brusketi sa avokadom i bosiljkom
Potrebni sastojci:
2 avokado, sitno isečen na kockice
2 paradajza, sitno isečena na kockice
½ crveni luk, sitno isečen na kockice
8 svežih listića bosiljka, sitno iseckanih
1 kašika soka od limuna
1 kašika maslinovog ulja
Sveže mleveni crni biber
Način pripreme:
U maloj posudi pomešajte avokado, paradajz, luk, bosiljak i limunov sok, a zatim ohladite u frižideru, tako će se arome pojačati. Začinite biberom po želji.
Tagovi: