PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet recepata za testenine kojima se ponosi svaki Italijan

  • Objavljeno:
  • 25.2.2016

Testenine na različite načine obično su među prvim receptima koje nauče početnici u kuvanju. Međutim, ove ukusne đakonije podjednako oduševljavaju i studente kojima je potreban brz zalogaj i svetski cenjene kuvare.

 

Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.

 


   Pikantne taljatele sa pančetom i šampinjonima

 

   Ukusna pasta sa slaninom i pečurkama pravi se brzo, a idealno se slaže sa rashlađenim                belim vinom. 

 


 

Ove recepte poznaju svi Italijani:

 

1. Penne All'Arrabbiata


Potrebni sastojci za četiri osobe: 

400 g penne testenina 
2 sveže ili suve ljute papričice 
2 čena belog luka 
400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata 
100 g pekorino sira 
So i biber 
Svež bosiljak 
Ekstra devičansko maslinovo ulje 

 

Način pripreme:

Izdrobite čena belog luka i ispržite ih na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah. 

Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.

 

Foto: toyohara / Flickr.com 

 

2. Pasta sa tunjevinom

 

Svaki Italijan jeo je takvu testeninu, naročito tokom studija. Ovo je “sofisticirana” verzija. 

Potrebni sastojci za četiri osobe: 

350 g paste po želji 
160 g tunjevine iz konzerve 
1 čen belog luka 
1 ljuta papričica 
300 g čeri paradajza 
Ekstra devičansko maslinovo ulje 
Svež bosiljak 
So i biber 

 

Način pripreme:

Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice paradajz i polovinu bosiljka. Kad je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.

 

Foto: Joan Nova / Flickr.com

 

 

3. Pasta Alla Gricia


Potrebni sastojci za četiri osobe: 

400 g debljih špageta, ili linguini testenine 
200 g slanine* 
Ekstra devičansko maslinovo ulje 
100 g pekorino sira 
Biber 

 

Način pripreme:


Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte testeninu i ocedite je, pa je dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom. 

*U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept

 

Foto: Naotake Murayama / Flickr.com 

 

4. Pasta All'Amatriciana


Potrebni sastojci za četiri osobe: 

100 g slanine* 
100 g pekorino sira 
Ekstra devičansko maslinovo ulje 
Malo belog vina 
400 grama konzerviranih paradajza 
Ljuta papričica 
So 

 

Način pripreme:

Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte testeninu i ocedite. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.

 

Foto: Katherine Martinelli / Flickr.com 

 

 

5. Pasta Alla Carbonara

 

Potrebni sastojci za četiri osobe: 

400 g špageta, linguine ili druge vrste paste 
4 jaja 
100 g slanine 
100 g narendanog pekorina 
Biber 
Ekstra devičansko maslinovo ulje 

 

Način pripreme:

Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

 

Foto: Martin Krolikowski / Flickr.com 

 

Izvor: b92.net 

 

Foto: hellofresh.co.uk