Testenine na različite načine obično su među prvim receptima koje nauče početnici u kuvanju. Međutim, ove ukusne đakonije podjednako oduševljavaju i studente kojima je potreban brz zalogaj i svetski cenjene kuvare.
Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.
Pikantne taljatele sa pančetom i šampinjonima
Ukusna pasta sa slaninom i pečurkama pravi se brzo, a idealno se slaže sa rashlađenim belim vinom.
Ove recepte poznaju svi Italijani:
Potrebni sastojci za četiri osobe:
400 g penne testenina
2 sveže ili suve ljute papričice
2 čena belog luka
400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata
100 g pekorino sira
So i biber
Svež bosiljak
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Način pripreme:
Izdrobite čena belog luka i ispržite ih na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.
Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.
Foto: toyohara / Flickr.com
Svaki Italijan jeo je takvu testeninu, naročito tokom studija. Ovo je “sofisticirana” verzija.
Potrebni sastojci za četiri osobe:
350 g paste po želji
160 g tunjevine iz konzerve
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
300 g čeri paradajza
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Svež bosiljak
So i biber
Način pripreme:
Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice paradajz i polovinu bosiljka. Kad je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.
Foto: Joan Nova / Flickr.com
Potrebni sastojci za četiri osobe:
400 g debljih špageta, ili linguini testenine
200 g slanine*
Ekstra devičansko maslinovo ulje
100 g pekorino sira
Biber
Način pripreme:
Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte testeninu i ocedite je, pa je dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.
*U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept
Foto: Naotake Murayama / Flickr.com
Potrebni sastojci za četiri osobe:
100 g slanine*
100 g pekorino sira
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Malo belog vina
400 grama konzerviranih paradajza
Ljuta papričica
So
Način pripreme:
Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte testeninu i ocedite. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.
Foto: Katherine Martinelli / Flickr.com
Potrebni sastojci za četiri osobe:
400 g špageta, linguine ili druge vrste paste
4 jaja
100 g slanine
100 g narendanog pekorina
Biber
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Način pripreme:
Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.
Foto: Martin Krolikowski / Flickr.com
Izvor: b92.net
Foto: hellofresh.co.uk
Tagovi: