Delimo sa vama detaljan recept za pripremu čuvenih ruskih palačinki „blinji“ i dajemo vam nekoliko predloga za njihovo filovanje i dekoraciju.
Pripremite onoliko blinjija koliko procenjujete da će biti dovoljno za vaše goste, a zatim se prepustite njihovom filovanju i dekoraciji.
Pored recepta za blinji, za vas smo pripremili i tri recepta za njihovo filovanje i dekoraciju. Isprobajte ove recepte koji nisu ni malo komplikovani, a blinji sa lososom, kavijarom ili govedinom će vas oduševiti.
Potrebni sastojci (za dvadesetak blinjija)
2 jajeta
1 supena kašika šećera
1/3 kašičice soli
250 g brašna (za sve tipove peciva)
2/3 šolje mleka
1 supena kašika biljnog ulja
1 supena kašika butera
Način pripreme:
1. U činiju srednje veličine umutite zajedno jaja, šećer i so. Posipajući dodajte brašno u činiju i umešajte ga zajedno sa mlekom. Mešajte dok ne postane glatko i dobro pomešano. Testo treba da bude tanko.
2. Zagrejte tiganj ili plotnu na umerenoj vatri i blago nauljite površinu na kojoj pečete. Sipajte oko 2 supene kašike testa u tiganj, ili više ako želite da blinji budu veće. Nagnite tiganj da se testo ravnomerno raširi. Kada su ivice oštre a centar blinjija malo zapečen, postavite špatulu lagano ispod blinjija. Zatim ga okrenite i pecite s druge strane oko 1 minut, ili dok ne dobije zlatnu boju.
3. Sklonite blinji na tanjir ili poslužavnik, malo nauljite posudu i nastavite da pravite blinjije na isti način.
4. Za služenje, nafilujte blinji po želji isavijte na trouglove.
Pogledajte nekoliko ideja za filovanje blinjija. S obzirom na to da je blinji tradicionalno rusko jelo, najčešće se služi sa nekoliko namirnica koje Rusi zaista vole – losos, kavijar i govedina. Otkrićemo vam i male trikove za dekoraciju.
1. Blinji sa dimljenim lososom
Probajte tradicionalni ruski blinji sa dimljenim lososom, ukus je izvrstan.
Potrebni sastojci:
1 limun (potrebni rendana kora i sok)
200 grama dimljenog lososa
1 mali vlašac, fino iseckan
140 g kiselog mleka
Malo sveže mirođije
Sveže mleveni crni biber
20-24 komada prethodno napravljenog blinjija
Način pripreme:
1. Izrendajte limunovu koru na tanke trake (vodite računa da izrendate samo žuti površinski deo, jer je beli sloj ispod kore gorak).
2. Da biste isekli lososa na kockice, naređajte listove lososa na gomilu. Oštrim nožem secite gomilu na tanke trake. Okrenite gomilu lososa pod uglom od 90 stepeni i zatim ponovite potez sečenja na trake. Odložite lososa seckanog na kockice u činiju.
3. Lososu dodajte sok polovine limuna, ili celog ako želite, i pomešajte sa sveže mlevenim biberom. Dodajte svež sitno seckani vlašac i dobro pomešajte.
4. Za služenje, premažite svaki blinji bogatim slojem kiselog mleka. Stavite kašičicu začinjenih kockica lososa na svaki blinji. Svaki blinji ukrasite fino sečenom grančicom mirođije i tračicama limuna.
2. Blinji sa kavijarom
Potrebni sastojci:
140 g kiselog mleka
Pakovanje crnog ili crvenog kavijara po želji
Maslac, za serviranje
20-24 komada prethodno napravljenog blinjija
Način pripreme:
1. Topli blinji premažite tankim slojem maslaca, tako da se rastopi.
2. Na svaki blinji stavite sloj kiselog mleka i pospite kavijar.
3. Blinji sa govedinom
Potrebni sastojci:
350 g seckane govedine
70 g belog pirinča
1 srednji crni luk
Soli po ukusu
Biljno ulje
Način pripreme:
1. Skuvajte pirinač, posolite po želji.
2. U tiganju zagrejte malo biljnog ulja i propržite sitno seckanu govedinu. Začinite po želji.
3. U odvojenom malom tiganju, propržite fino seckan crni luk. Kada su svi sastojci kuvani, pomešajte ih.
4. Blinji možete fino da nafilujete i, ako su nešto veći, da ih uvijete na trouglove. Ako su manji, možete ih posuti filom i služiti kao kanapee.
Foto: threemanycooks.com / rockymounttelegram.com / wild-cooking.com / greatbritishchefs.com
Tagovi: