Kombinacija slanih zelenih maslina i slatkog sušenog voća karakteristična je za kuhinju ovog italijanskog ostrva, stoga je izbor britanskog šefa Eli Mekauzland pao i na sardinijsku testeninu. Ako, pak, želite da izbegnete testo, možete upotrebiti i kuskus.
• 1 glavica karfiola, podeljena na cvetove
• ¼ šoljice ključale vode
• Prstohvat šafrana
• ½ kašičice aleve paprike
• 1 crveni luk, tanko iseckan
• 150 g fregola paste / kuskusa
• Sok od ½ limuna
• 3 kašike sitno iseckanog peršuna + peršun za dekoraciju
• 4 datule, bez koštice
• 70 g zelenih maslina, bez koštice
• 3 kašike malinovog ulja
• So i biber
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni
2. Pomešajte šafran sa ključalom vodom u većoj posudi i dodajte karfiol, 1 kašiku maslinovog ulja, i začinite po želji sa solju i biberom.
3. Rasporedite karfiol i luk na veći pleh i pecite 25 do 30 minuta, uz povremeno okretanje, dok povrće ne primi zlatastu boju.
4. U međuvremenu, zagrejte zasoljenu vodu u dubljoj šerpi do ključanja. Prema uputstvima sa pakovanja, skuvajte pastu ili kuskus (desetak minuta, do bude "al dente"). Procedite i ostavite sa strane.
5. Kada je karfiol gotov, dodajte pastu, limunov sok, peršun, masline i datule u pleh i dobro promešajte. Pospite preostalo maslinovo ulje i ponovo promešajte.
6. Podelite pastu u činije i dekorišite krupnije sečenim peršunom. Prijatno.
Foto: greatbritishchefs.com
Tagovi: