Ako niste sigurni kako se profesionalno postavlja sto ili imate nedoumice u vezi sa nekim detaljima, ovo je pravi vodič za vas, jer ćete posle 7 jednostavnih koraka koji slede biti sigurni da ste postavili sto bez greške.
Pripremu stola započnite odabirom stolnjaka ili podmetača, koji će biti skladan sa ostalim detaljima i escajgom koji planirate da koristite. Možete koristiti i tacne ispod servisa, ali ukoliko koristite podmetače, tacne nisu neophodne.
Slobodno kombinujte novi servis za ručavanje sa nekim starim jer takve kombinacije često budu pun pogodak.
Prilikom postavljanja čaša vodite se jednostavnim pravilom koje rešava sve vaše eventualne nedoumice. Čaše se postavljaju desno iznad tanjira, i to tako što se prvo postavlja čaša za vodu, a zatim iza nje čaša za belo vino, i na kraju iza njih i čaša za crveno vino.
Koristite platnene salvete, presavijte ih i postavite sa leve strane tanjira.
Viljuške stavite sa leve strane tanjira, a nož i kašiku sa desne. Poređajte escajg po redu korišćenja, od spolja ka unutra.
Za so i biber ne postoje precizno definisane pozicije. Treba samo da se vodite pravilom da posude ili mlinove za so i biber budu lako dostupni.
Ukoliko vam je potrebnija formalnija i svečanija atmosfera, taj utisak ćete postići korišćenjem kartica sa imenima kojima ćete unapred odrediti raspored mesta. Ako je povod pogodan, za svaku karticu možete zakačiti i neki poklončić.
Utisak o perfektno postavljenom stolu dodatno se pojačava kada je sto besprekorno namešten pre nego što gosti dođu. Zato sve pripremite na vreme i izvršite poslednju proveru pre očekivanog termina posete.
Foto: housebeautiful.com
Tagovi: