Kako bi vam pavlaka ili sir trajali duže, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopačke. Tako ćete stvoriti vakuum koji sprečava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.
Obložite policu frižidera papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koja ubrzava truljenje povrća.
Ako niste sigurni da li je jaje sveže, vidite kako se ponaša u čaši vode. Sveža jaja potonu, a pokvarena plutaju.
Držite smeđi šećer u frižideru i sprečićete da se stvrdne. Ali, ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svežeg hleba ili jabukom.
Stavite nekoliko zrna pirinča u slanik. Pirinač apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.
Sprečite da se osuše isečene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom. To najbolje funkcionife sa tvrdim sirevima premazanim voskom.
Ako je maslac na popustu, slobodno kupite više, jer ga možete držati u vašem zamrzivaču i do pola godine. Samo ga stavite u vakuumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.
Ne bacajte šampanjac ako balončici ispare. U njega ubacite zrno, dva suvog grožđa i zbog prirodnih šećera vino može ponovo biti penušavo.
Pripremite puding iz kesice sa slatkom pavlakom umesto sa vodom ili mlekom i napravićete mus bogatog ukusa.
Verovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrejte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i "problem" je rešen.
Dodajte vašem presoljenom jelu par isečenih sirovih krompira ili jabuka, kako bi apsorbovali so. Prokuvajte desetak minuta, a zatim ih izvadite iz jela. Ako to nije pomoglo, dodajte jelu šećer ili malo jabukovog sirćeta. Poslednja opcija je da jelo pokušate da razblažite vodom ili neslanom supom.
Jeftinije komade mesa marinirajte u makar jednoj od sledećih namirnica: pivo, sirće ili sokovi od paradajza, limuna, papaje ili ananasa. Ove tečnosti sadrže enzime ili kiseline koje će sprečiti da meso bude žilavo. A ako to ne uspe, nežno zarežite površinu mesa nožem za picu.
Ne očajavajte ako je vaša supa premasna! Ako imate vremena, stavite posudu sa supom u frižider na pola sata, a zatim skinite stvrdnutu masnoću sa površine i podgrejte supu. Ako žurite, stavite nekoliko kockica leda u supu i uklonite ih čim vidite da se masnoća zalepila za njih. Možete probati i da stavite veliki list zelene salate da apsorbuje višak masnoće. Izvadite list kada postane mekan.
Ako vam je zagorelo mleko, dodajte prstohvat soli i zagoreli ukus i miris mleka će biti ublažen.
Kako bi zeleno voće sazrelo preko noći, stavite ga u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrevanja drugog voća.
Ako vam zagori sos i nemate više vremena ili ostataka masnoće od pečenja, umešajte kašičicu maslaca od kikirikija u svaku šoljicu sosa. To bi trebalo da eliminiše zagoreli ukus.
Pošto je plastika porozna, posude često zadrže mirise i nakon pranja. Rešenje je da ih napunite nagužvanim novinama kako bi upile mirise. Pre sledećeg korišćenja ih ponovo operite.
Da bi očistili izgoreli tiganj, pospite dno sodom bikarbonom, dodajte 4 – 5 kašičica soli i dovoljno vode da to prekrije i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan tiganj očistite gumenom špatulom.
Alkohol može da ukloni fleke na nerđajućem čeliku. Naspite malo alkohola na vatu i očistite problematična područja.
Za poliranje bakra koristite kečap. Samo pospite malo kečapa i izglancajte čistom krpom.
A da biste posle ovih trikova naučili i kako da svoju kuhinju dovedete u savršen red, pročitajte 5 saveta za praktičnu kuhinju i velike trikove za male kuhinje.
Foto: housebeautiful.com / realsimple.com
Tagovi: